Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Els Mossos van rebre instruccions d'auxiliar i no carregar durant el referèndum de l'1-O

Les gravacions del cos policial català mostren detalladament què va ocórrer durant aquella jornada
Els Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari

 

El dia 1 d’octubre de 2017 va marcar un abans i un després a Catalunya. Diverses institucions i grups van quedar molt tocats després de la diada del referèndum català i, com no podia ser d’altra manera, els Mossos van ser dels principals assenyalats.

 

En aquest sentit, doncs, el major Trapero va ser rellevat del seu càrrec i Joaquim Forn, conseller d’interior durant els fets de l’1-O, continua a presó considerat un dels màxims responsables de l’actuació del cos policial català durant aquella jornada.

Els àudios dels Mossos durant l’1-O

«Auxiliar els ferits i donar consell a les persones que es trobin als voltants». Aquestes van ser les instruccions dels Mossos d'Esquadra —aleshores a càrrec del major Trapero— per l'1-O.

 

Segons unes gravacions que publica avui ‘La Vanguardia’, el cos policial català tenia aquestes directrius durant la jornada del referèndum a Catalunya. En aquests, de fet, es poden escoltar els moviments dels Mossos des de primera hora del matí.

 

«No podem accedir-hi, perquè hi ha molta gent i ens ho impedeix», diu un tall sonor de les 6.38 hores, just quan la gent s’havia posat davant les escoles per impedir que la policia requisés les urnes.

 

L’encontre amb la Policia Nacional

«Estan arribant. Acaben d'arribar furgonetes del CNP. Estan carregant», s'escolta a un primer àudio mentre minuts després s’afirma: «Estan carregant contra tots, recordeu prioritzar l'assistència a les persones que hagin pogut resultar ferides, si us plau».

 

Mossos d'Esquadra i Guàrdia Civil enfrontats davant un col·legi electoral l'1-O | Cedida

 

 

En aquest moment, comencen a aparèixer els ferits. «Hi ha un noi amb un tall a la boca que ha rebut un cop», «hi ha ferits, hem de traslladar-los a l'Hospital del Mar», «tenim algunes persones lesionades que estan sent ateses» i «una persona de 80 anys a la qual li han trepitjat la mà», són algunes de les altres peces que surten del cos de Mossos.

 

L'autèntica directriu per als Mossos

Quan els fets van començar-se a excedir, un audio predomina per sobre de la resta: «La nostra tasca és auxiliar als ferits i donar consell a les persones que es trobin als voltants».

 

«La gent comença a faltar i a insultar» argumenten mentre expliquen que arriben les «càrregues» i «la gent s'està posant nerviosa», perquè «hi ha un tumult bastant important».

 

Finalment, se sent la revelació d’un Mosso a una persona exaltada: «Vostè no intervingui, si us plau, mantingui's al marge i surti de la zona de conflicte».

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris