Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Les Nacions Unides investiguen els casos de vuit menors tancats il·legalment al CIE de la Zona Franca de Barcelona

En total, de les 39 denúncies que han arribat a l'ONU, el 70% són contra Espanya
Imatge de l'exterior del CIE de la Zona Franca de Barcelona | cedida

 

Una nova possible vulneració de drets a Catalunya arriba a l'ONU. En concret, segons indica la cadena SER, el Comitè dels Drets dels Nens està analitzant un total de 39 casos de possibles vulneracions de drets dels infants arreu del món, presentades per advocats i lletrats de països democràtics i en pau. De tots aquests, el 70% dels casos han tingut lloc a Espanya, i la major part són deportacions en calent a Ceuta i Melilla. 

 

Ara bé, segons el mitjà citat, una part dels casos són denúncies per menors que han acabat tancats als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), vuit dels quals afecten directament el CIE de la Zona Franca de Barcelona. En concret, un correspon a l'any 2016, sis a l'any passat, i l'últim cas correspon a aquest 2018. 

Acaben tancats perquè van indocumentats o documents no vàlids

Els afectats són, majoritàriament, adolescents africans indocumentats, o amb fotocòpies dels passaports, i que no sempre comuniquen la seva edat real. Gairebé sempre acaben al CIE espanyols perquè la documentació que presenten no és acceptada, o perquè les proves que presenten els metges els classifiquen com a majors d'edat.

 

No és fins que els seus respectius consolats trameten nous documents o certificats de naixement que poden abandonar els centres. Ara bé, en alguns casos aconsegueixen sortir perquè compleixen els 60 dies d'internament i no poden ser deportats, o perquè l'ONU demana a Espanya que els deixin en llibertat. 

 

Un problema més habitual del que sembla

Un bon exemple és el d'Ouattra Akais Aboubak, que va arribar a Catalunya des de Costa d'Ivori. Ara viu en un centre de menors, sota la tutela de la Generalitat de Catalunya, però durant el mes de febrer va estar tancat al CIE de la Zona Franca. En sortir, va ser ates per l'organització Cepaim, des d'on expliquen que «de cada deu casos d'interns que els arriben després d'abandonar el CIE, un sol ser menor». 

L'ONG s'encarrega de proporcionar-los l'atenció psicològica que necessiten, i sobretot a tramitar els papers. «Contactem amb la família, i ens envien una captura del document de naixement o algun document que demostra que és menor d'edat», explica el seu director, Mané Atade. A més, també afegeix que es tracta d'un «primer pas perquè el procés vagi més ràpidament».

 

La Policia Nacional aplica els protocols existents

«El consolat necessita aquests documents que són al país d'origen», indica Atade. La Policia Nacional, per la seva part, no nega que s'hagi trobat amb situacions com aquesta, però insisteix que quan detecten un menor en un CIE apliquen els protocols existents, que consisteixen a fer-los proves d'edat, ordenades pel jutge i fiscal.

 

Un agent de la Policia Nacional | cedida

 

Diverses veus, però, ho consideren insuficient, i creuen que les autoritats també s'haurien de posar en contacte amb els consolats dels països d'origen dels afectats per demanar-los la documentació oficial abans d'enviar-los als CIE. Amb tot, retenir un menor en centres com aquesta no només vulnera els drets humans, sinó que també és il·legal segons la llei d'estrangeria espanyola.