Banco Santander ha anunciat una iniciativa innovadora que s'implementarà a partir del gener del 2025. L'entitat posarà a disposició dels seus empleats a Espanya un curs de formació en llengua de signes. Es tracta d'una mesura que busca millorar l'atenció a clients amb discapacitat auditiva i fomentar una comunicació més efectiva dins l'organització.
Banco Santander fa un gran pas cap a la inclusió
El nou programa de formació consta de 60 hores, equivalents a un nivell A1, i fa ús d'intel·ligència artificial per optimitzar l'aprenentatge. Aquesta capacitació permet als comunicats comunicar-se de manera més eficient amb usuaris sords o amb dificultats d'audició. També amb altres companys de feina que enfrontin reptes similars.
La iniciativa forma part del compromís continu de Banco Santander amb la igualtat d'oportunitats. I també amb la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat.
Banco Santander col·labora amb líders en tecnologia i formació
Aquest ambiciós projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Universia i ELDES. Es tracta del primer proveïdor tecnològic al món en fer servir machine learning i hand tracking per a l'ensenyament de la llengua de signes.
ELDES aporta la seva avançada plataforma tecnològica, que facilita un aprenentatge interactiu i personalitzat. Mentrestant, la Fundació Universia ofereix l'assessorament necessari per garantir que el contingut del curs sigui inclusiu i accessible per a tots els participants.
Un compromís sòlid amb la diversitat
Actualment, Banco Santander compta amb 4.700 professionals amb discapacitat als seus equips. Aquest número reflecteix el compromís de l'entitat per crear un entorn laboral divers i inclusiu, on cada empleat es pugui desenvolupar plenament. A més de la formació en llengua de signes, l'entitat ofereix diverses iniciatives de voluntariat relacionades amb persones amb discapacitat.
Una de les més destacades és l'experiència immersiva 'Obre els teus sentits' de la Fundació Universia, que permet als empleats experimentar en primera persona la realitat d'una persona amb discapacitat. Més de 5.000 professionals ja han participat en aquestes sessions, reforçant l'empatia i la comprensió dins de l'organització.
Més enllà de la formació, Banco Santander ha implementat protocols específics a les seves oficines per atendre persones amb discapacitat de manera eficient i respectuosa. L'entitat també disposa d'una xarxa de 3.700 caixers accessibles a Espanya. I té plans d'augmentar aquest nombre per cobrir la totalitat dels caixers del país.
Aquesta infraestructura accessible garanteix que tots els usuaris puguin fer les seves operacions bancàries sense inconvenients. Independentment de les vostres necessitats específiques.