Noia preocupada mirant el mòbil i l'oficina de l'Agència Tributària darrere

L'advertència sobre les notificacions d'Hisenda que t'estalviarà molts problemes

Una interpretació del TEAC que canvia les regles del joc en els terminis fiscals, això és el que cal saber

El refranyer popular ja ho adverteix: "el diable mai dorm". Quelcom similar passa amb Hisenda, que pot enviar notificacions electròniques en qualsevol moment, fins i tot durant els caps de setmana o dies festius. Encara que pugui semblar un error del sistema, no ho és.

Hisenda pot dipositar les seves comunicacions a la bústia electrònica dels contribuents les 24 hores del dia, els set dies de la setmana.

Muntatge amb diversos bitllets d'euro, el logotip de l'Agència Tributària i un cercle amb mans subjectant un mòbil
Les notificacions electròniques d'Hisenda | Getty Images, Rattanakun

La importància dels terminis per a Hisenda

Un cop dipositada una notificació d'Hisenda a la bústia electrònica, el contribuent disposa d'un termini de deu dies naturals per accedir-hi. Si no ho fa, la notificació es considera legalment realitzada al desè dia. Tanmateix, sorgeix una qüestió rellevant: què passa si és oberta en un dia inhàbil, com un dissabte, diumenge o festiu?

L'article 30.2 de la Llei 39/2015 estableix clarament que els dies inhàbils no compten en el còmput de terminis administratius. A més, si l'últim dia del termini cau en un dia inhàbil, el venciment es prorroga automàticament fins al següent dia hàbil, segons l'article 30.5 de la mateixa llei. Tanmateix, aquestes regles no sempre són aplicables de manera uniforme.

El criteri del TEAC: la data d'obertura és clau per a Hisenda

Una recent resolució del Tribunal Econòmic-Administratiu Central (TEAC) ha afegit un nou matís a aquesta qüestió. Segons l'òrgan, una notificació electrònica d'Hisenda pot entendre's practicada en un dia inhàbil si el contribuent hi accedeix en aquell moment.

Home amb expressió de preocupació davant d'un logotip d'Hisenda i un símbol d'advertiment a una oficina.
La data d'obertura és clau | Europa Press, Getty Images Signature de andresr, catalunyadiari.com

Això significa que el termini per respondre o presentar al·legacions començaria a comptar des d'aquell mateix dia, i no des del següent hàbil.

L'impacte per als contribuents

Aquest criteri d'Hisenda genera incertesa per als contribuents que, per comoditat o disponibilitat de temps, decideixen obrir els seus missatges durant un cap de setmana o festiu. Sota aquesta interpretació, el termini començaria a comptar des del mateix dia d'accés. La qual cosa podria reduir el temps efectiu per preparar una resposta adequada.

A més, el TEAC assenyala que no existeix una norma expressa que prohibeixi considerar vàlida una notificació d'Hisenda realitzada en dia inhàbil si el destinatari hi accedeix. Aquest raonament contradiu parcialment la doctrina judicial prèvia, on els tribunals havien determinat que les notificacions realitzades en dies inhàbils havien de considerar-se efectuades el primer dia hàbil següent.

Muntatge amb oficina de l'Agència Tributària a una de les campanyes de la Declaració de la Renda i cercle vermell amb portàtil
L'impacte per als contribuents | Europa Press, Pexels

Diferències entre terminis comptats per dies i per mesos

La normativa d'Hisenda distingeix entre terminis comptats per dies i per mesos. Quan el termini s'expressa en dies, aquests són hàbils i exclouen els dissabtes, diumenges i festius.

Tanmateix, quan el termini és mensual, s'inicia l'endemà de la notificació i finalitza el mateix dia del mes següent. Independentment de si el dia és hàbil o inhàbil.

A la pràctica, això significa que si una notificació d'Hisenda s'obre un divendres festiu, el termini mensual conclourà el mateix dia del mes següent. Encara que aquest coincideixi també amb un dia inhàbil.

Una oficina amb el logotip d'Hisenda, una dona amb gest de sorpresa i al cercle, uns bitllets d'euro
Diferències entre terminis comptats per dies i per mesos | Europa Press, Getty Images

La seguretat jurídica en qüestió

El nou criteri del TEAC ha generat incertesa i possibles contradiccions amb la normativa general sobre terminis administratius. Els contribuents s'enfronten ara a un escenari on un simple accés a la seva bústia electrònica en un dia festiu pot tenir conseqüències importants.

Davant aquesta situació, el més recomanable és actuar amb cautela i, sempre que sigui possible, evitar accedir a notificacions electròniques d'Hisenda en dies inhàbils. Això no només facilita el compliment dels terminis legals, sinó que evita interpretacions desfavorables derivades de resolucions ambigües.