Després de setmanes de nits insuportables, Catalunya per fi respira. Després de 17 nits consecutives amb temperatures mínimes iguals o superiors als 25 graus, aquest dilluns s'ha produït un canvi notable. El descens tèrmic ha estat generalitzat i, per primer cop en dies, la majoria del territori s'ha despertat amb mínimes agradables.
Bona part de l'interior de Catalunya s'ha llevat amb temperatures entre els 13 i 16 graus, valors que no es veien des de feia setmanes. Només alguns punts del litoral han mantingut mínimes una mica més elevades, entre 22 i 24. Però fins i tot en aquests sectors s'ha notat una clara millora respecte a jornades anteriors.

La causa d'aquesta baixada de les temperatures.
Aquest gir meteorològic no és casual i respon a una entrada d'aire fred a nivells mitjans de l'atmosfera. De fet, als mapes ja es pot veure una bossa d'aire significativament més fred de l'habitual. Tot plegat afecta bona part del centre i l'oest d'Europa, amb una clara extensió cap a la península Ibèrica i Catalunya.
Catalunya es troba dins d'una zona on la temperatura se situa entre quatre i sis graus per sota de la mitjana del període 1981-2010. Aquesta situació anòmala ha permès trencar l'episodi persistent de calor nocturna i ofereix, almenys temporalment, un alleujament important per a la població. Especialment en un estiu que fins ara ha estat molt dur.
A més, les previsions indiquen que aquesta situació podria mantenir-se durant diversos dies. El que suposaria un respir més prolongat tant per al medi ambient com per a la salut pública. De fet, són moltes les persones que ja començaven a ressentir-se per la persistència de les temperatures elevades.

La calor no trigarà a tornar.
Tot i que no es descarten noves pujades tèrmiques a mitjà termini, el descens actual arriba com un autèntic alleujament. Després de dies molt calorosos, el retorn de les mínimes més fresques millora el descans i fa que els dies siguin més suportables. En resum, el canvi ja és una realitat: Catalunya trenca la seva ratxa i celebra, per fi, la gran notícia meteorològica d'aquest estiu.