rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

SORTEIG:

🥑 Guanya un completíssim lot de productes ECO BonPreu! És molt fàcil!

«Es va oposar vostè al violador?», la polèmica pregunta del jutge que podria deixar en llibertat 'La Manada'

ES tracta del magistrat Ricardo González, qui la va formular el 2012 durant un altre judici per violació, i que ha tornat a treure dues vegades en aquest cas
Imatge del jutge Ricardo González | Cedida

 

El cas de ‘La Manada’ s'ha tornat molt mediàtic no només per la gravetat del cas, la naturalesa dels imputats i les aferrissades batalles legals dels advocats de les dues parts, sinó perquè també inclou la resolució legal del jutge Ricardo González.

  

  

El magistrat va suscitar una gran controvèrsia l'any 2012, moment en què va plantejar a una víctima de violació una pregunta realment espinosa: «Va mostrar vostè oposició o negativa?».

 

Una pregunta amb molta polèmica

 

Aquesta pregunta va generar moltes crítiques en el seu moment, perquè pressuposava que les dones havien de negar-se de forma evident i rotunda per no ser violades, cosa que quantitat de col·lectius qüestionen i asseguren que atempta contra els drets de la dona.

Sigui com sigui, en aquest cas, la víctima va defensar que ho va fer i per això l'acusat va ser condemnat a nou anys de presó. Ara, la situació és diferent doncs la víctima de ‘La Manada’ va manifestar que «ni va cridar, ni va parlar, ni va fer res», quan el jutge li va formular fins a dues ocasions la mateixa pregunta. Donada la resposta de la víctima, els acusats podrien quedar en llibertat.
 

Una certa ambigüitat

Ara per ara, la situació dels investigats no ha canviat: segueixen a la presó després que la Secció Segona de l'Audiència de Navarra emetés un acte en el qual els denegava la petició de llibertat provisional. Com informa 'El Español', atès que el cas està sent sotmès al judici de tres magistrats, la decisió es va prendre sobre la base del criteri d'aquests: dos es van oposar i només González es va inclinar per deixar-los en llibertat.

El jutge dubtava que, no manifestant la seva voluntat de no mantenir relacions sexuals, no es podia deduir que realment s'havia comès un delicte, doncs imperava una certa ambigüitat que es decantava més al consentiment. De fet, els especialistes del cas estaven convençuts que la pregunta de González apareixeria en algun moment, doncs era habitual en els seus casos i solia ser determinant per a les seves decisions.

De qualsevol manera, per al magistrat aquesta no és l'única qüestió important doncs, també ha d'estudiar-se la reacció dels acusats després de l'acte sexual, que ja diu bastant sobre el succés en si. Els cinc imputats van deixar a la jove a la seva sort, nua i sense telèfon mòbil o targeta.

 

'La Manada' accedint a l'Audiència de Navarra amb una furgoneta policial | EFE

 

Un jutge compromès

 

Tot el cas li suscita diversos dubtes, tot i que en les dues vegades que es va realitzar la votació per determinar si es concedia la llibertat provisional, en tots dos casos va determinar que sí.

Ara bé, els companys de professió del magistrat el defensen: «Es tracta d'un jutge exhaustiu, proper, reservat i molt proper. Però és, sobretot, un home just».

Procedeix d'una família amb una llarga tradició al món del dret: compta amb dos germans jutges i un altre membre de la seva família exerceix d'advocat.  Està casat i té dos fills i, més important encara, porta més de deu exercint com a magistrat en la Secció Segona de l'Audiència de Navarra.

 

🥑 Un completíssim lot de productes ECO BonPreu pot ser teu fent clic aquí. Participa ara!

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

Comentaris