Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Prendre iogurt caducat, un perill per a la salut?

Descobreix si consumir iogurts caducats pot posar en risc la teva salut o si no comporta cap problema

 

Podríem tenir problemes de salut si mengem iogurts caducats o, al contrari, el procediment singular que se li aplica a la llet a l’hora de preparar aquest aliment tan popular fa que la caducitat no l’afecti?

 

Hem volgut resoldre aquests interrogants i, per tal de fer-ho, examinarem tant les propietats nutricionals que té el iogurt com les diferències que hi ha entre la data de caducitat i la data de consum preferent, unes disparitats extremadament importants per arribar a copsar tot l’abast de la qüestió.

 

 

Elaboració del iogurt i propietats nutricionals

Aquest aliment tan habitual a les nostres neveres s’obté a través de la fermentació bacteriana de la llet. Durant l’elaboració del iogurt, s’utilitzen cultius de bacteris com ara els ‘Lactobacillus’ i els ‘Streptococcus thermophilus’, que s’alimenten a partir de les proteïnes que conté la llet i que secreten àcid làctic.

 

El procés d’elaboració del iogurt comença escalfant la llet a una temperatura que ronda els 85 °C, per aconseguir que no se n’amatonin les proteïnes. Després, s’hi afegeixen els cultius bacterians i la barreja es deixa reposar durant unes quantes hores —sovint entre 4 i 12— a una temperatura aproximada d’entre 43 i 45 °C. Quan el iogurt assoleix una temperatura de 5 °C, s’atura la fermentació (Chandan i Kilara, 2010).

 

El iogurt normalment acostuma a preparar-se amb llet de vaca, però també es pot fabricar utilitzant la llet d’altres animals, com ara les ovelles, les cabres, les eugues o, fins i tot, els camells.

 

Les propietats nutricionals del iogurt són molt rellevants: igual que la resta de derivats de la llet, és un producte que conté una gran font de calci i d’altres minerals essencials per al bon funcionament de l’organisme. A més, gaudeix d’uns nivells molt importants de proteïnes i d’àcids grassos saludables, tot i que la proporció de greixos canvia segons si es tracta d’un iogurt desnatat o no.

 

Ara bé, podem estar segurs menjant iogurt caducat?

A causa de les propietats tan peculiars del iogurt, moltes vegades és segur prendre’l caducat, segons l’opinió d’un gran nombre d’experts. En concret, el seu pH o nivell d’acidesa particularment elevat ajuda a evitar el desenvolupament d’agents patògens que podrien ser culpables d’originar malalties i trastorns diversos.

 

A banda, cal destacar que els iogurts pasteuritzats es poden arribar a conservar en bon estat durant força més temps que els altres. Així, si en comprem, podrem esperar a consumir-los al cap d’uns quants mesos i no caldrà que els refrigerem perquè se’n conservin les propietats nutricionals. Interessant, oi?

 

Ara bé, en qualsevol cas, cal examinar l’estat dels iogurts abans de prendre’ls, especialment si pensem que poden haver-se fet malbé (encara que no sigui una tasca tan fàcil com pot semblar inicialment). Segueix llegint si vols saber com pots analitzar-ne la condició.

 

En el cas de detectar-hi floridura, és un senyal indiscutible que ens alerta que no ens l’hem de menjar. La textura també és un bon indicador a l’hora de decidir si ingerim el iogurt: si és diferent de l’habitual, és millor optar per no consumir-lo. Per altra banda, l’olor i el gust no són criteris gaire fiables.

La data de caducitat i la data de consum preferent no són el mateix

A més, a l’hora d’avaluar si podem menjar-nos un iogurt o no, cal tenir molt present la important diferència que existeix entre els conceptes de «data de caducitat» i «data de consum preferent».

 

El primer concepte, la «data de caducitat» del producte, remet al moment aproximat en què podem ingerir un aliment sense que això perjudiqui la nostra salut. En canvi, la «data de consum preferent» només ens dona una orientació sobre l’instant en què les propietats de l’aliment —la textura, l’aroma, etc.— comencen a desaparèixer.

 

És fàcil confondre’s amb aquestes dues nocions, perquè sovint els envasos només inclouen una de les dues dates. Per exemple, els iogurts pasteuritzats normalment només indiquen la data de consum preferent —cosa que ens demostra que aquest tipus de iogurts són molt resistents al procés de caducitat.

 

Per resumir, podríem concloure que els perills de consumir el iogurt un cop passada la data escrita a l’envàs són més aviat escassos, però que el millor és consumir-lo dins del període indicat perquè, a mesura que va passant el temps, els riscos per a la salut augmenten i els bacteris beneficiosos que conté disminueixen, cosa que també en redueix els efectes probiòtics.

 

 

Referències bibliogràfiques:

  • Chandan, R. C. & Kilara, A. (2010). Dairy Ingredients for Food Processing. Hoboken (New Jersey): John Wiley & Sons.

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris