La princesa Elionor eclipsa la seva germana Sofia dels focus dels mitjans

El primer punt de tensió entre les dues es va produir amb una imatge Joan Carles, Felip i Elionor en la qual no apareixia la petita de les germanes
La princesa Elionor i la seva germana, la infanta Sofia | Cedida.

 

Des que el passat 31 d'octubre la princesa Elionor va fer 12 anys, i amb ells arribés el primer retrat oficial de la futura reina d'Espanya, la primogènita del rei Felip i Letícia van passar a ocupar el primer pla de la informació en alguns mitjans, tot i la insistència de la seva mare de mantenir a les dues nenes el més apartades possible dels focus de l'opinió pública.

 

Encara que no es porta molta diferència d'edat amb la seva germana Sofia, un any i mig, és ella qui ha aclaparat l'interès dels mitjans pel paper fonamental que desenvoluparà en el futur d'Espanya i de la Corona. Així doncs, la infanta Sofia apareix sempre en un segon pla i mentre Elionor ja ha estat protagonista de diverses polèmiques per les seves aparicions —o no aparicions— públiques, la petita observa des del gairebé anonimat l'ascens de la seva germana.

 

Conflicte per la successió a la Corona espanyola

Alguns experts ja estan començant a plantejar la idea que amb el pas dels anys, les germanes es veuran enmig de molta més pressió mediàtica i això podria facilitar tensions entre elles i provocar confrontaments dins de la Casa Reial. Quan Felip era l'hereditari de la Corona, el seu paper estava molt més clar com successor de Joan Carles, especialment en ser l'únic hereditari baró de la seva descendència. 

 

Les seves germanes Cristina i Elena van assumir el seu paper secundari, establit per la normativa i pels hàbits socials, però la situació de Elionor i Sofia és molt diferent de la de les seves ties. Elionor, com a primogènita, és l'hereva de la corona ja que no hi ha descendent masculí, fet que va estar a punt de provocar una crisi a la institució i al país en aparèixer l'obligació de canviar la Constitució perquè prevalgui l'ordre del naixement i no el gènere de l'hereditari.

 

La princesa Elionor i la infanta Sofia | CatalunyaDiari.cat

Però quan va néixer Sofia i es va confirmar que no hi hauria baró que li discutís el títol a la princesa d'Astúries, el focus es va centrar en ella. Des d'aleshores, les dues nenes han rebut la millor de les educacions i una sèrie de pautes molt estrictes que els seus pares els hi imposen per encarar el seu futur de la millor manera possible.

 

Però en aquest futur, Elionor serà reina i Sofia serà la infanta, motiu pel qual la seva vida s'allunyarà de la Corona i de la Casa Reial en el moment en què la seva germana hereti el títol de Reina d'Espanya.

 

Una imatge d'Elionor amb Joan Carles i el rei Felip provoca la primera rabieta 

La primera de les tensions entre les dues germanes per aquest mateix motiu va sorgir fa molt poc. Aquest mateix any en què Elionor va complir els 12 anys i es va fer el primer retrat oficial com princesa, a més de posar en una imatge junt amb el seu avi, Joan Carles de Borbó, i el seu pare Felip. La imatge es va penjar amb motiu de la renovació de la pàgina web de la Casa Reial, però va provocar que la petita Sofia s'enfadés perquè no es va incloure a la imatge. 

 

La fotografia era una clara mostra de la línia successòria de la monarquia a Espanya: el rei Joan Carles, primer de la democràcia i que va abdicar en el seu fill quan ho va creure necessari; el rei actual, Felip VI; i la princesa d'Astúries, Elionor de Borbó, hereditària de la corona d'Espanya. D'aquesta manera, Sofia es quedava apartada de la imatge tot i que, després de la seva rabieta, es va fer una altra imatge en la qual sí que apareixia. Tanmateix, la fotografia no s'ha tret a la llum.

 

Imatge de la princesa Elionor amb el seu pare, el rei Felip, i el seu avi Joan Carles | cedida

El cognom de Borbó, en perill

Un dels punts que més preguntes desperten sobre la successió a la Corona espanyola després que Elionor hereti el títol de reina serà el cognom que deixarà a la seva descendència. Fins ara, en ser els hereditaris sempre barons, rebien el cognom dels seus pares i continuaven el llinatge familiar de Borbó. Tanmateix, en aquesta ocasió serà diferent i Elionor es podria casar i deixar prevaldre el cognom del seu futur espòs per al seu fill, fet que desplaçaria el cognom Borbó a un segon lloc

 

No es va parlar en el seu moment d'aquest fenomen i del que podria suposar per la Casa Reial espanyola el matrimoni de la seva hereditària i la possible desaparició del cognom encara que, probablement, ja no faci falta a causa que a Espanya, des d'aquest mateix 2017, els pares poden escollir quin cognom portarà primer la seva descendència. 

 

En aquest cas, i per mantenir una aparença de normalitat, el més probable és que la futura reina Elionor, els seus pares i la Casa Reial convencin al seu futur espòs perquè sigui Borbó, el cognom de la mare, el que hereti el seu primer descendent i, així doncs, la monarquia espanyola seguiria essent borbònica.

 

Felicitació de Nadal de l'any 2012 de la Casa Reial utilitzant el primer retrat oficial de la princesa Elionor | Cedida

Alta educació i una estricta rutina 

Després de complir Elionor els 12 anys, van sortir a la llum diverses informacions pertanyents al seu àmbit privat que es desconeixien fins al moment. Entre aquests, els mitjans van fer eco de les estrictes prohibicions de la seva mare, la reina Letícia, a les dues nenes amb la intenció de què estiguin el més preparades possible pel futur que els hi espera. 

 

Els reis han imposat una estricta rutina a les seves filles, especialment en el que fa referència als seus hàbits diaris d'estudi. Un exemple són els horaris que segueixen a casa: a les 8.00 hores s'aixequen per esmorzar i anar al col·legi. Arriben a casa a les 19.00 hores, després de les classes i activitats extraescolars. Seguidament, en acabar de fer els deures, la família sopa junta a partir de les 20.00 hores. 

 

Després de compartir aquest moment cada dia, les nenes tenen prohibit veure la televisió o jugar a videojocs entre setmana. Tampoc poden menjar dolços o llaminadures, amb l'única excepció que sigui el cas d'una festa d'aniversari dels seus amics. 

 

De fet, l'alimentació és un dels aspectes més cuidats del seu dia a dia, ja que la reina inclús va demanar al col·legi que milloressin la qualitat dels productes que oferien, reduint els fregits i els dolços i potenciant els aliments sans.