Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Pujaran les pensions aquest 2018 i el 2019 de forma retroactiva

El Govern espanyol ha decidit augmentar les pensions als jubilats després d’arribar a un acord amb el Partit Nacionalista Basco, PNV
Pujaran les pensions aquest 2018 i el 2019 de forma retroactiva | Cedida

Milers de pensionistes de tot l'Estat espanyol estan lluitant amb el Govern de Mariano Rajoy per aconseguir un augment de les pensions, revalorant-les en relació a la pujada del cost de vida d'aquests anys. Finalment, i després d'estar manifestant-se cada dilluns, els jubilats han aconseguit el seu propòsit.

 

Aquest mateix dimecres s'ha anunciat que les pensions de tot l'Estat espanyol, per tant també la dels jubilats catalans, pujaran un 1,6% de forma retroactiva aquest 2018 i també s'incrementarà l'any vinent de forma compassada a l'IPC. D'aquesta forma, els pensionistes rebran una quantitat major gràcies a l'1,6% que se suma a la ja pujada del 3% que estava prevista en les pensions mínimes.

 

Ha estat el Partit Nacionalista Basc, PNV, el que ha aconseguit que el Govern de Rajoy accepti aquesta pujada de les pensions. D'aquesta forma, s'ha arribat a un acord després de donar suport als Pressupostos Generals de l'Estat a canvi de què s'establís aquesta mesura per beneficiar als pensionistes.

Pugen les pensions després d'aprovar els Pressupostos

El portaveu del PNV al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha confirmat aquest dimecres en una roda de premsa just després de celebrar-se la primera jornada de debat pels Pressupostos d'aquest 2018.

Aitor Esteban, portaveu del PNV al Congrés, anunciava l'acord en roda de premsa | CatalunyaDiari.cat

 

L'acord de pujada de les pensions a tots els jubilats de l'Estat espanyol s'ha dut a terme per la necessitat del Govern de Rajoy de tramitar la totalitat dels Pressupostos Generals de l'Estat.

 

Cal destacar que davants els Pressupostos presentats, el PSOE, Unidos Podemos, ERC, PDeCAT, Compromís i EH Bildu van realitzar esmenes. El PNV, igual que el PP, Ciutadans, Coalició Canària, Foro Asturias i UPN votaran per rebutjar aquestes esmenes, el que provocarà que els Pressupostos continuïn la seva tramitació parlamentària.

Altres beneficis pels pensionistes

Gràcies a aquest acord, els pensionistes podran obtenir altres beneficis a més de l'augment de l'1,6% extra. El PNV també ha pactat amb el Govern espanyol que l'aplicació del factor de sostenibilitat s'endarrereixi fins al 2023, per tal que aquest no retalli les pensions segons l'esperança de vida —s'havia d'implementar aquest 2019.

 

Altres beneficis recauen sobre les pensions de viudetat. S'ha aconseguit que el 52% de base reguladora que cobrarà el vidu o vídua segons el sou del difunt s'augmenti fins al 56% aquest 2018 i fins al 60% el 2019.

 

Finalment, també s'ha parlat del 155. El pacte del PNV ha aconseguit que l'executiu de Rajoy es comprometi a iniciar una etapa de diàleg per tal d'eliminar el 155 quan es creï un nou govern.

 

Comentaris