rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Per què les dones musulmanes porten vel?

Portar vel no és sempre un símbol masclista, hi ha moltes altres raons per les quals les dones el porten
Fotografia d'una dona amb el vel islàmic | Actuall.

 

El Hiyab és el vel que porten al cap les dones musulmanes i que tanta polèmica genera. Es tracta d’un costum de l’Islam que tenen present totes elles, encara que algunes creuen més que altres en aquesta religió. Moltes vegades s’ha relacionat la pràctica amb el masclisme, a causa de les idees dels partits europeus ultradretans i del racisme occidental. Però quin és realment el motiu pel qual les dones musulmanes porten vel?

 

Les imposicions morals existents han comportat en moltes ocasions la generalització de les coses. Tanmateix, algunes són il·lògiques perquè suposen el menyspreu de les llibertats. El primer que s’ha de saber per entendre els motius és conèixer els sis tipus de vels que existeixen segons la part del rostre o del cap que la dona es vol cobrir.

 

Descobreix les diferències: Els 6 tipus de vel islàmic i com s'utilitzen

Els 4 motius pels quals es pot portar el vel

Una dona musulmana pot portar vel islàmic per diverses raons, tot i que es podria argumentar de moltes maneres.

1. Ho diu l'Alcorà

L'Alcorà és el llibre sagrat en què es basen els experts teòlegs i religiosos musulmans, el qual també ha generat nombrosos debats entre els islamistes en relació a les diverses interpretacions que es poden fer.

«Profeta! Digues a les teves dones, a les teves filles i a les dones dels creients que es cobreixin amb el vel. És el millor perquè se les distingeixi i no siguin molestades...» (Noble Corán 33:59)

Com bé es pot comprovar, la frase ofereix diferents interpretacions. Podria ser que Al·là demanés que se’l fiquessin per no molestar amb les mirades de luxúria dels altres homes. No  obstant això, l’objectiu també podria ser preservar la seva integritat o senyalar el seu estatus social.

2. Qüestió de bellesa

Una altra de les raons que existeixen en relació a aquesta pràctica és la teoria que la dona no vol ser jutjada com un objecte de bellesa i, per això, portaria el vel que actuaria com un símbol d’identitat, puresa i dedicació a la persona que estimes.

De fet, per als musulmans la bellesa és una cosa natural que no ha de ferir la sensibilitat de la resta de persones. Per aquesta raó, consideren que vestir amb faldilles curtes o escots pronunciats és un atac contra aquesta idea, alhora que creuen que disminueix la dignitat de la dona. Tanmateix, s’ha de respectar tot i si una dona vol vestir amb roba que crida l’atenció o vol sentir-se desitjada, té tot el dret a fer-ho i no és res dolent.

 

3. Acceptació social

Per alguns sectors de l’islamisme, el vel és una imposició més a la dona que determina l’hegemonia masculina en l’Islam. En molts casos, les dones no són acceptades si no porten el vel o, fins i tot, no s’accepten entre elles mateixes. No obstant això, la majoria porten el vel perquè volen.

França o els Països Baixos són alguns dels països que van prohibir portar aquest vel, mentre que hi ha organitzacions que defensen el seu ús. Un dels casos més mediàtics és el de 'Protect Hijab' del Regne Unit.

 

4. Contracultura

Una altra de les teories és que és un símbol contra la globalització cultural o de rebel·lia davant el colonialisme. Aquest motiu explicaria el seu èxit al Marroc, a Egipte i a Turquia. A més, portar el vel és considerat també com una espècie de tendència i una forma de veure’s jove.

6 normes de vestir per la dona musulmana

El profeta Muhammad i l'Hadiz han explicat les següents normes.

No compartim aquestes normes, però les respectem.

1. Les parts del cos a cobrir

El profeta explica quines són les parts que han de cobrir: «Aisha […] havia vingut al Missatger d'Allah vestida amb roba lleugera. Es va acostar dient: Oh Asma!. Quan una noia arriba a l'edat menstrual, res ha de ser exposat excepte aquesta i aquestes (assenyalant la cara i les mans)».

 

2. Roba espessa

La roba de les dones islàmiques ha de ser suficientment espessa perquè no es pugui veure el seu color de pell ni la forma del seu cos, segons indica l'Hadiz. 

 

3. Roba ampla

També ha de ser ample perquè no es percebi la silueta femenina i, si fa falta, cal vestir diverses capes per aconseguir-ho. 

 

4. Aparença solemne 

La roba de les dones musulmanes no ha de ser ostentosa o de colors molt cridaners perquè no poden atraure l'atenció dels homes. 

 

5. Què diu l'Islam del transvestisme?

«El profeta va maleir els homes que apareixen com les dones i les dones que apareixen com els homes», deia Ibn Abbas. Així doncs, l'Islam no valora les diferents identitats de gènere i orientacions sexuals. D'aquesta manera, estaria negant la naturalesa d'algunes persones. 

 

6. Vestimenta pudorosa.

L'última de les normes és que la roba no pot ser luxosa, sinó que ha de ser austera i pudorosa. 

 

La religió islamista també té en compte el comportament, el discurs i l'aparició en públic. D'altra banda, hi ha un sector no majoritari de l'Islam que exerceix el masclisme a partir de les idees del seu profeta. Si alguna cosa és certa, és que no tot és blanc i negre, ni pel que fa a l'islamisme ni en relació al cristianisme.

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris