Què és millor: dormir amb mitjons o sense ells?

Cal prevenir problemes de salut

 

Es calcula que gairebé la meitat de la població catalana necessita dormir amb mitjons, tant a l'hivern com a l'estiu, per aconseguir un descans profund i reparador. Aquesta afirmació porta alertant de manera constant a centenars de professionals de la salut que han elaborat recerques sobre aquest tema i han donat la seva opinió al llarg dels anys.

 

No obstant això, les conclusions de cada professional divergeixen les unes amb les altres. Per això hem decidit portar a terme un article sobre si és millor dormir amb mitjons o sense ells, analitzant les implicacions que té dormir amb mitjons i aportant alguns consells perquè això no resulti negatiu per a l'organisme.

 

La importància d'una correcta higiene del somni

Les implicacions que té el somni sobre el benestar i el manteniment de la salut són abismals. El somni influeix en el bon funcionament de múltiples funcions bàsiques i en un correcte rendiment psicològic i físic, convertint-se en un dels processos més importants que l'organisme porta a terme.

 

Les repercussions negatives de la privació del somni o de l'insomni incideixen de manera directa a la qualitat de vida, provocant un embotiment al pensament, un estat d'ànim negatiu i una mala regeneració cel·lular.

 

Per aquest motiu, és necessari atorgar al somni i al descans la importància que tenen, seguint uns bons hàbits a l'hora d'anar a dormir. Aquests bons hàbits es denominen higiene del somni; alguns d'ells són els següents:

 

 • Mantenir un horari fix per ficar-se al llit i aixecar-se.

 • Evitar migdiades superiors a 30 minuts.

 • No romandre al llit més temps del que estem dormint.

 • Evitar menjades abundants abans d'anar a dormir; és recomanable esperar dues hores després de sopar.

 • Evitar realitzar activitats al llit com llegir, veure la televisió o escoltar música.

 • Mantenir una temperatura agradable a l'habitació i utilitzar roba folgada com a pijama.

Implicacions de dormir amb mitjons

A vegades, amb l'arribada de l'hivern, moltes persones comencen a desenvolupar l'hàbit de dormir amb mitjons a causa del fred i de la sensació de confort i calor que aquests proporcionen. Però fer-ho de manera contínua i sense tenir en compte certes indicacions pot resultar realment negatiu per a la nostra salut.

 

La disminució de la temperatura corporal durant el somni no REM, juntament amb els possibles problemes de circulació que molts individus pateixen, poden comportar una sensació de fred intens a les extremitats.

 

Aquest fet dificulta el descans i l'establiment d'un somni reparador; és per això que, si aquest és el vostre cas i necessiteu dormir amb mitjons, heu de ser conscients dels possibles desavantatges que aquest hàbit comporta.

 

 

Desavantatges de dormir amb mitjons

Dormir amb mitjons a priori no és beneficiós per a la salut, sempre que la regulació de la temperatura corporal sigui adequada. Malgrat això, existeixen persones que segueixen fent-ho encara tenint repercussions negatives per a l'organisme. A continuació s'exposen algunes d'elles:

 • Possibilitat d'infeccions o fongs a causa dels microorganismes que proliferen en el teixit del mitjó per la humitat acumulada.

 • Mala olor d'aquesta zona del cos a causa de dormir amb els mateixos mitjons que van ser utilitzats pel dia —és imprescindible canviar-los per altres nets—.

 • La pell dels peus i les ungles no s'airegen i la suor pot fomentar l'aparició de ferides i el creixement de bacteris.

 • Poden causar irritacions cutànies i picor a causa del teixit sintètic d'alguns mitjons.

 • Possible aparició de problemes circulatoris a la zona dels peus i les cames deguts a dormir amb mitjons molt estrets, gruixuts o amb grans gomes.

Si dorms amb mitjons, segueix aquestes recomanacions

Les persones que pateixen de peus freds deguts a una mala circulació o una incorrecta homeòstasi de la temperatura corporal són habitualment les que decideixen dormir amb mitjons. Per a elles dormir amb aquesta peça de vestir resulta avantatjós, ja que permet escalfar els peus i evitar que l'organisme hagi de treballar més del compte.
 

En el moment en el qual ens fiquem al llit i intentem agafar el son després d'un llarg dia, tenir els peus freds porta conseqüències negatives, ja que l'organisme envia senyals al cervell de la necessitat de regular la temperatura corporal. El cos s'acciona perquè això sigui possible i dificulta en gran manera l'inici del procés de somni.

 

Si ets d'aquestes persones que no poden dormir sense mitjons, atén als següents consells perquè aquest hàbit no perjudiqui la teva salut. Si se segueixen de manera adequada, dormir amb mitjons pot resultar fins i tot beneficiós per fomentar un descans reparador, contribuint de forma significativa al manteniment una temperatura corporal estable.
 

 • Utilitza mitjons folgats que no siguin excessivament estrets ni massa grans —per no perdre'ls durant la nit—.

 • Assegura't que el teixit que compon els mitjons estigui elaborat amb fibres naturals com el cotó, per afavorir la correcta transpiració.

 • Canvia els mitjons que has usat durant el dia per uns de nets. Els bacteris i la suor generada durant el dia poden causar infeccions o fongs.

 • Utilitza mitjons que no siguin massa gruixuts perquè la transpiració es dugui a terme sense dificultat.