rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Rajoy demana als catalans que no assisteixin a les meses electorals de l'1-O perquè seria «un acte absolutament il·legal»

Davant una possible declaració d'insubmissió dels independentistes: «Tant se val el que es declarin, la llei es compleix»
Rajoy demana als catalans que no vagin a les meses electorals perquè seria «un acte absolutament il·legal». | Europapress

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat als catalans que no vagin a les meses electorals si se'ls cita per estar presents en el referèndum que volen celebrar els independentistes l'1 d'octubre perquè seria «un acte absolutament il·legal». Dit això, ha traslladat als ciutadans que poden estar «tranquils» perquè el seu executiu complirà amb la seva obligació perquè no se celebri aquest referèndum. «Aprofito per dir a totes les persones que entenen que el govern espanyol ha de complir amb la seva obligació, que ho farem, que estiguin tranquil·les, que si a algú se'l cita per acudir a una mesa electoral, que no hi vagi perquè no pot haver-hi cap referèndum i perquè seria un acte absolutament il·legal», ha ressaltat Rajoy als passadissos del Congrés, després de respondre les preguntes de control de l'oposició. Davant el fet que el president de la Generalitat hagi mostrat la seva disposició a parlar, el president del govern espanyol ha indicat que «fa molt de temps que parlen» però no es pot negociar sobre el que és «innegociable», com la sobirania nacional, ni «passar per sobre la Constitució i l'Estatut d'Autonomia».

«Això no es produirà i no hi ha cap país democràtic enlloc que pugui acceptar res d'aquestes característiques», ha proclamat. Després que li preguntessin si el govern central contempla aplicar l'article 155 de la Constitució, Rajoy ha subratllat que «l'única cosa que contempla és que a Espanya es compleixi la llei i que es respectin els drets» dels ciutadans. En aquest punt ha recordat que la setmana passada es va celebrar al Parlament de Catalunya una sessió plenària en la qual es «va privar» els diputats de l'oposició dels seus drets i «en només 24 hores es va canviar tota la legalitat, es va liquidar la sobirania nacional i es va convocar un referèndum». Segons Rajoy, això «no havia passat mai» a cap país europeu i va ser una sessió «clarament antidemocràtica» que va acabar amb la convocatòria d'un referèndum «il·legal». «Per tant, l'única cosa que contemplem, no hi ha cap altre escenari possible, és que aquest referèndum no es pot celebrar», ha exclamat. Davant la possibilitat que els catalans es declarin insubmisos, Rajoy ha respost que «tant se val» el que es declarin perquè a Espanya «la llei es compleix» perquè si no, significaria que «la voluntat de la majoria dels ciutadans» no serviria «absolutament per a res» i tothom podria fer «el que estimi oportú i convenient».

 

El cap de l'executiu ha assenyalat que li agradaria que hi hagués «comportaments democràtics per part d'aquestes persones» perquè, segons ha reiterat, el que va passar al Parlament la setmana passada és «lamentable» en vulnerar-se «tots els procediments establerts» en el mateix reglament de la cambra. «Va ser un cop a la democràcia com no s'havia vist mai i això no pot ser, no ho podem acceptar i, per tant, no hi haurà cap referèndum», ha conclòs.

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

🎁 Sortegem una fantàstica targeta regal de 50 € per PRIMARK! Participa aquí, és molt fàcil!

Comentaris