rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

La fiscalia ordena als Mossos actuar «de manera immediata» davant la preparació del referèndum i «requisar» urnes

La reunió del fiscal amb el cap dels Mossos, el major Trapero, ha començat a les dotze del migdia i ha durat mitja hora
El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, arribant a la Fiscalia Superior de Catalunya. | CatalunyaDiari.cat

 

La Fiscalia Superior de Catalunya s'ha reunit el matí d'aquest dimarts, 12 de setembre, amb el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero; el cap de la policia espanyola a Catalunya, Sebastián Trapote, i el general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, per donar-los instruccions per tal d'intentar evitar el referèndum de l'1 d'octubre. Trapero és un dels alts càrrecs de l'estructura governamental catalana que ha estat advertit pel Tribunal Constitucional al voltant de la consulta. La Fiscalia Superior de Catalunya li ha entregat a Trapero un document on ordena als Mossos d'Esquadra que «actuïn de manera immediata» davant de qualsevol acte de «preparació i celebració» del referèndum, suspès pel Tribunal Constitucional el passat dijous, 7 de setembre. 

 

Entre les ordres detallades, en la instrucció de la fiscalia destaca la d'actuar davant de qualsevol indici que un particular, funcionari o autoritat pública estigui col·laborant en l'organització del referèndum i fer i enviar-li a la fiscalia un atestat o informe policial amb dades i també els fets, autoria, participació i altres circumstàncies. També demana que s'investiguin els fets, sota les ordres de la fiscalia, i «intervenir els efectes o instruments destinats a preparar o celebrar el referèndum il·legal, requisant urnes, sobres electorals, manuals d'instruccions per als membres de les meses electorals, impresos electorals, propaganda electoral, elements informàtics i qualsevol altre material de difusió, promoció o execució del referèndum il·legal». «En cas de ser necessària per la intervenció dels efectes l'obtenció d'un manament judicial, la policia judicial ho posarà en immediat coneixement de la fiscalia», continua l'escrit. Aquesta instrucció, signada pel fiscal superior, José María Romero de Tejada, es remetrà en menys de 24 hores a totes les unitats policials que depenguin de la policia judicial. 

 

La instrucció, la número 2/2017 i que té nou pàgines, comença recordant els diversos pronunciaments del Tribunal Constitucional contra el referèndum i recorda que qui els contravingui s'exposa a ser jutjat pels delictes de desobediència, amb pena de multa i inhabilitació, de prevaricació, amb pena d'inhabilitació, o de malversació de fons públics, amb penes de fins a vuit anys de presó i vint d'inhabilitació. Destaca la Llei 10/1994 de l'11 de juliol de la Policia de la Generalitat de Catalunya, la qual indica que «els membres del cos de Mossos d'Esquadra adscrits a unitats de la policia judicial depenen orgànicament del Departament de Governació i, segons l'article 444 de la Llei orgànica del poder judicial, depenen funcionalment dels jutges, els tribunals i el ministeri fiscal, en l'exercici i en el compliment de les funcions que els encomanin». 

 

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va dictar divendres passat, 8 de setembre, un ofici en què ordenava els màxims responsables dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la policia espanyola que, en el marc de les seves funcions de policia judicial, elaboressin atestats en «qualsevol actuació d'autoritats, funcionaris públics o de particulars» dirigida a «l'organització del referèndum». Maza també va ordenar que intervinguessin «els efectes del delicte», en relació a urnes, paperetes o altres materials. 

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris