Set consells per passar l'onada de calor

Segons les indicacions que Protecció Civil ha donat a la població
Set consells per passar l'onada de calor | cedida

 

Estem en plena onada de calor i des de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ens avisen de la possibilitat de prolongació d'aquesta calor extrema. Un somni més lleuger, marejos o cansament són alguns dels símptomes que indiquen que el cos està deshidratat o que té massa temperatura. Per poder portar aquesta situació de la millor manera i passar aquests dies sense cap contratemps per a la salut, hem elaborat una llista de consells seguint els advertiments de Protecció Civil.

  • Hidratació. Mantenir-se hidratat és el més important, no és necessari que sempre sigui aigua, qualsevol tipus de líquid, en el que a hidratació es refereix, és bo. Compte, això no vol dir mai, el 80% del líquid ingerit, sí que hauria de ser aigua. L'important és que la ingesta de líquid sigui constant, i no esperar a tenir set, ja que això és un símptoma d'una petita deshidratació.

 

  • Evitar insolació. Evitar sortir al carrer durant les hores puntes de sol, des de les 12 fins a les 16 hores. I per descomptat no realitzar qualsevol activitat física. Aquestes hores són en què més directes ens donen els rajos del sol i per tant quan més calor fa. A més, projecta un major nombre de rajos UVA, molt malignes per a la nostra pell i en algunes ocasions fins a cancerígens. És important recordar, que la pell té memòria i el sol que prenguem avui seran arrugues, taques i altres problemes en la pell per demà. Per això, és imprescindible usar protecció solar a tota hora encara que no s'estigui exposat directament al sol.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

 

L'aigua regula la temperatura del cos, hidrata i aporta sals minerals | Cedida
  • Cuidar l'alimentació. Per evitar el cansament i els marejos, és important consumir un major nombre de fruites i verdures, que aporten vitamines a l'organisme i ajuden a regular la temperatura, a més aporten líquids i sals minerals. I la fruita conté sucres naturals d'absorció ràpida que ens ajudaran a revitalitzar-nos en un moment puntual. També és important evitar proteïnes pesades que dificulten la digestió, el teu cos ja està usant una gran part de la seva energia a mantenir-se 'amb vida' així que millor no donar-li més feina. Moderar el consum d'alcohol, cafè o refrescs carbonatats amb sucre refinat també és d'agrair, ja que són aliments que fomenten la deshidratació.

 

  • Vestimenta fresca. Encara que sembli obvi, hi ha algunes peces que enganyen. Hi ha teles com el polièster i certes fibres sintètiques que es venen com a peces d'estiu però no són el més adequat. La roba lleugera i folgada amb fibres naturals, com el cotó, que ajudin a transpirar són la millor opció. Protecció Civil recomana vestir-se amb colors clars i cobrir la major part del cos possible. Cal recordar que en el desert del Sàhara van tapats i amb turbants en el cap i ells saben més que ningú sobre com sobreviure a altes temperatures.

 

  • Prendre banys d'aigua fresca. És molt important per regular la temperatura corporal, uns refrescants banys de tant en tant seran molt ben rebuts pel teu cos, ja que és una ajuda extra a l'àrdua tasca de regular la temperatura. A més, et pot ajudar molt a refrescar-te embolicar el cap en una tovallola d'aigua freda o refrescar amb aigua la teva part interior de l'articulació dels braços.

 

  • Usar cortines i persianes. Durant les hores de més sol tapa amb cortines i persianes les parts més il·luminades de la teva casa i obre-les als moments més frescos en els quals pugui entrar aire fresc.


I l'últim consell però no per això el menys important: Estigues al corrent de les informacions de les autoritats i segueix sempre les seves recomanacions.