rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ARA MATEIX

Cues quilomètriques a la C-32, a Premià, per un accident

Sis productors de cava del Penedès impulsen una nova marca de més qualitat

Corpinnat pretén posicionar els escumosos elaborats a la zona preservant la seva identitat i la seva singularitat
Els representants dels sis productors de la marca d'escumosos Corpinnat, brindant, amb el cuiner Josep Roca | CatalunyaDiari.cat

 

Els cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló han creat la nova marca Corpinnat, amb la qual pretenen «posicionar» els escumosos de qualitat elaborats al Penedès. Per això, els impulsors han fixat un seguit de requisits indispensables i de «màxima exigència» per elaborar productes que preservin la identitat i la singularitat de la zona.

 

«Volem explicar al món que en aquesta zona del mediterrani es fan grans vins escumosos de llarga criança, de molta qualitat i complexitat que són únics del món», ha defensat Ton Mata, copresident de l’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat (AVEC).

 

Les primeres ampolles de Corpinnat —que significa 'nascut al cor del Penedès'— es comercialitzaran a partir de l'octubre i l'AVEC confia sumar-hi tant elaboradors de cava, com de Clàssic Penedès com també d'escumosos que no estiguin inclosos a cap Denominació d'Origen.

La zona de conreu de la vinya queda delimitada

Després de gairebé tres anys de treball, els sis cellers han volgut fixar uns requisits d’exigència comuna per garantir la qualitat dels escumosos que s’elaboren en aquest territori, en una zona delimitada per les conques del Llobregat, el Gaià, el Tous, el Carme i també la serralada prelitoral fronterera amb el Garraf.

 

En total, s’engloben 46 municipis i gairebé 22.970 hectàrees de vinyes, en un àmbit similar al de la DO Penedès, però exclou el Garraf i part del Baix Penedès per qüestions «històriques i geològiques».

Requisits indispensables per formar part de Corpinnat

Per poder comercialitzar sota la nova marca, l’AVEC exigeix als elaboradors  que s’hi sumin amb tota la seva producció. A més, es demana destinar un mínim del 90% de les vinyes a conrear varietats històriques, veremar a mà i fer el transport del raïm de forma curosa en caixes o remolcs petits fins al celler.

 

Al mateix temps, s’estableix que el 75% de tot el raïm que entra al celler per a elaborar escumós ha de ser de vinya pròpia o bé raïm comprat amb contractes a llarg termini en què el preu mínim que es pagui al pagès sigui de 60 cèntims per quilo. A més, la vinificació haurà de ser al mateix celler i tots els escumosos hauran de tenir una criança mínima de 18 mesos.

 

El nou cava tindrà un preu elevat

D’altra banda, preguntat pel preu mínim al qual s’haurà de comercialitzar l’escumós admès sota la marca Corpinnat, Xavier Gramona ha recordat que l’AVEC no té competències per fixar un import de sortida al mercat, però ha admès que els requisits de qualitat busquen, de retruc, revaloritzar el producte en el punt de venda.

 

Els copresidents de l’AVEC han senyalat que el compliment de la normativa automàticament repercutirà en el preu, que «serà prou elevat com perquè el consumidor pugui entendre que es tracta d’un vi escumós de màxima qualitat».

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris