Un home amb expressió sorpresa mira el telèfon mòbil davant d'una sucursal del Banc Sabadell.

Sonen les alarmes a Banc Sabadell: el perillós gest que no has de fer mai

Banc Sabadell adverteix sobre el creixent risc de l'estafa del 'deepfake'. Estàs protegit?

Si ets client del Banc Sabadell, tenim males notícies. I és que tots sabem que la tecnologia avança a passos de gegant, però no tot el que brilla és or. En aquest cas, el banc ha alertat sobre el perillós frau del deepfake, una estafa que s'està tornant cada cop més comuna i sofisticada.

De què es tracta exactament? Els ciberdelinqüents estan fent servir la intel·ligència artificial i el machine learning per crear continguts falsos de vídeo, imatge o àudio que semblen reals. L'objectiu és clar: suplantar la identitat d'una persona o institució per robar-te informació sensible o fins i tot fer-te transferir diners.

Una mà inserint diners en un caixer automàtic amb el logotip del Banc Sabadell a la cantonada inferior dreta.
El desafiament més gran de les estafes amb deepfakes és que són cada cop més difícils d'identificar | Banco Sabadell, DAPA Images

Aquest frau no només és innovador, sinó increïblement perillós. Els estafadors s'aprofiten de la confiança de les persones. I, gràcies a la tecnologia, aconsegueixen enganyar-nos d'una manera que abans hauria estat impensable.

Banc Sabadell alerta de l'estafa del deepfake

El deepfake fa servir tècniques d'intel·ligència artificial i machine learning per crear continguts falsificats, però altament realistes. A través d'aquesta tecnologia, els ciberdelinqüents poden fer que sembli que estàs rebent un missatge de veu, una trucada telefònica. O un vídeo d'algú que coneixes (fins i tot del teu propi banc) sol·licitant-te informació delicada.

I no es tracta només d'una simple trucada o un correu electrònic. Els continguts són tan convincents que podries arribar a pensar que no hi ha risc.

Una dona pensativa davant d?una sucursal del banc Sabadell amb un gràfic d?euro al fons.
Recorda sempre verificar qualsevol sol·licitud sospitosa | DAPA Images, Teona Swift de Pexels, Google Maps

Imagina que reps un vídeo d'algú que et diu ser de Banc Sabadell, demanant-te que confirmis la teva contrasenya o que facis una transferència. El vídeo es veu tan realista que no tens raons per dubtar. Però, en realitat, estàs caient en una estafa.

Com operen els ciberdelinqüents amb els deepfakes

El procés d'aquesta estafa comença amb la creació d'un contingut manipulat. Els estafadors fan servir IA per imitar veus, rostres o gestos de persones que coneixes, i fins i tot poden replicar la veu del banc. A partir d'aquí, envien un missatge fals sol·licitant-te informació personal, com les teves credencials bancàries, o demanant-te que facis una transferència urgent.

La clau per detectar aquesta estafa és que el missatge sol ser molt convincent. Els ciberdelinqüents creen un escenari que sembla legítim, cosa que fa encara més difícil detectar el frau. Aquest contingut sol ser molt més sofisticat que els correus electrònics tradicionals de phishing, cosa que augmenta les possibilitats que caiguis en el parany.

Una persona inserint una targeta en un caixer automàtic amb el logotip del Banc Sabadell a la cantonada superior esquerra.
Protegeix la teva informació personal i financera amb Banc Sabadell | Banco Sabadell, Getty Images Signature, petekarici

Què fer si reps un missatge sospitós?

Si mai reps un missatge de vídeo, àudio o fins i tot una trucada que et sembla estranya, no actuïs sense verificar. Banc Sabadell recomana no respondre immediatament.

Si el missatge demana informació personal o transferències, no prenguis decisions precipitades. Els bancs mai et demanaran contrasenyes o informació sensible per telèfon o per vídeo.

Verifica sempre el remitent. Si tens algun dubte, contacta directament amb el teu banc emprant un número oficial, com el que apareix a la seva pàgina web. No utilitzis els números o enllaços proporcionats en el missatge sospitós.

Un home gran amb una camisa a quadres blaus i ulleres mira sorprès el telèfon mòbil davant d'una sucursal del banc Sabadell.
Aquesta amenaça posa en perill la teva seguretat financera | Europa Press, Prostock-studio, catalunyadiari.com

Si el contingut sembla provenir d'un conegut o fins i tot del teu banc, demana més detalls abans de realitzar qualsevol acció. Els bancs ofereixen opcions segures per confirmar la validesa de les sol·licituds. Recorda mantenir actualitzats els teus sistemes de seguretat, amb contrasenyes robustes i autenticació de dos factors, per fer més difícil l'accés no autoritzat al teu compte.