Sucs de taronja envasats, la seva qualitat i quins triar

L'OCU ha realitzat una comparació de diverses marques i tipus
Segons la OCU el millor suc de taronja es el que podem fer a casa | Cedida
 

Al lineal del supermercat podem trobar un molts de sucs però, realment coneixes el que compres i el que contenen?. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha dut a terme un estudi sobre els sucs, nèctars i altres variants que podem trobar. Segons l'OCU, la millor opció és que l'elaborem nosaltres mateixos a casa ja sigui per sabor, valor nutricional i preu. Però en el cas que us decidiu per una marca envasada aneu amb compte a l'hora de comprar i no només us fixeu en el preu, en l'envàs, la campanya publicitària i presentació del producte.

El millor suc espremut val la meitat que el millor dels nèctars (amb bastanta aigua i sucre en la seva composició) i realment només estalvieu uns cèntims en cada litre, però al cap de l'any, litre a litre, pots estalviar-te bastants diners (més de 44 euros si compres un litre a la setmana, per exemple).

 

Suc espremut
Aquests són els productes més semblants al suc natural. S'obtenen directament de les taronges i sense processos de concentració. A més, molts d'ells inclouen en l'envàs l'etiqueta de 100% taronges espremudes.

 

Per estudiar-los han comparat fins a onze sucs d'aquest tipus de Dia, Zumosol, Don Simón, Juver, Vitafit de Lidl, Granini, Auchan, Hipercor, Carrefour, Eroski i Hacendado. Apunten que hi ha molt poca diferència entre marques pel que fa a les calories i els hidrats de carboni però sí n'hi ha respecte a la vitamina C. Hi ha oscil·lacions entre els 20 mg/100 ml, i els 60 mg/100 ml, arribant fins als 100 mg/100 ml d'Hacendado (que és l'únic que l'afegeix). Segons ells, cal tenir en compte que un suc espremut propietari conté al voltant de 40 mg/100 ml de vitamina C.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

 

Un altre factor important a l'hora de comprar és el preu. Els sucs de gamma alta solen ser més cars però no sempre és així. Segons la degustació de l'OCU, el millor dels sucs és el de Dia de 0,85 cèntims, costa la meitat que el millor dels nèctars (1,71 euros). En valors anuals es tradueix en un estalvi de 44 euros.

 

Sucs concentrats

 

Són els que s'obtenen a partir de suc de taronja concentrat i se'ls afegeix aigua. Això es fa per arribar a una concentració de sucres similar al suc espremut. A més, hi poden afegir polpa i aromes, sempre que procedeixin de la fruita original. Una vegada han concentrat el suc, com hi treuen el 85% de l'aigua, ho solen refrigerar o congelar. Això us pot provocar un dilema i dubtes. Perquè concentren el suc i després li tornen a afegir aigua?. Es fa per concentrar el suc i evitar emmagatzemar i/o transportar aigua, posteriorment s'afegeix l'aigua i ja està enllestit.

 

Dels que hi ha al mercat, a l'estudi han comparat un total de set d'ells: Zü, Hacendado, Granini, Don Simón, Juver, Vitafit i Eroski. Asseguren que Granini diu que hi ha polpa al seu suc però no donen a conèixer el seu percentatge i Juver declara que s'elabora amb un 90% de suc a força de concentrat, i un 10% de suc espremut.

 

Tot i això, cap marca diu d'on procedeix el suc, la qual cosa fa sospitar que pot ser de tercers països. D'aquests hi ha quatre sucs que incorporen a més vitamina C entre els seus ingredients, Juver amb un contingut de 10 mg/100 ml, i Eroski amb 12 mg/100 ml, Granini 32 mg/00 ml, i Hacendado 40 mg/100 ml. Curiosament la marca Vitafit declara 38 mg/100 ml de vitamina C de manera natural, sense addició en la llista d'ingredients, situant-se en nivells similars a marques que si ho afegeixen.

 

Nèctar de taronja

 
 

Aquests es preparen a partir d'un mínim de 50% de suc de taronja i se solen elaborar a força de concentrat, amb l'excepció de Granini, que s'obté d'un 40% de concentrat, 10% d'espremut i 5% de polpa (al que s'afegeix aigua, sucre o edulcorant, i additius). La paraula nèctar pot donar la sensació de més qualitat que el suc però és un dels productes que genera una gran confusió entre els consumidors.

 

Tal com explica l'associació de consumidors, són principalment una evolució barata dels sucs tradicionals, ja que solament la meitat és suc, la resta aigua i sucre (o edulcorant), amb els seus additius corresponents. Amb aquestes pagues l'aigua i sucre a preu de suc. En el cas de rebaixar la ingesta calòrica són els adequats perquè els nèctars edulcorats rebaixen el contingut calòric i de sucres a la meitat.

 

Begudes amb suc i llet

 

Últimament s'han fet populars entre el públic infantil i són un gran atractiu entre els pares en barrejar aquests dos productes. No us deixeu enganyar. Són una barreja d'aigua, sucre, i una petita quantitat de llet i suc. Entre les diverses marques més conegudes, Bifrutas de Pascual, afegeixen un 10% de llet i un 7% de suc, mentre que Don Simón, afegeix un 15% de fruita i un 10% de llet. El fet que hi hagi edulcorants en productes per a nens és un aspecte controvertit, ja que l'IDA (Ingesta Diària Admissible), està relacionada amb el pes corporal, i per tant en un nen és més fàcil que en adults superar aquesta dosi.

 

Refrescs amb suc de taronja

 

El món dels refrescs és infinit i d'entre ells es troba aquest derivat del suc. Per molt que portin una petita quantitat de suc, no podem considerar-los una altra cosa. A nivell d'envasament i publicitat és habitual que ens ho vulguin vendre pel fet que contenen fruita però els consumidors han d'entendre que aquest tipus de productes són simplement refrescs. També els podem trobar com a aigües aromatizades de les marques habituals d'aigua mineral, com per exemple Font Vella, que incorpora un 10% de suc en la seva composició.

 

Begudes isotòniques

Per molt que portin TARONJA en majúscules no són sucs. En el cas de les begudes per a esportistes no són sucs ni inclouen suc en la seva composició. L'única semblança és que tenen vitamina C afegida i que els colorants li proporcionen l'aspecte a suc.