Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Tania Solium, el perillós paràsit que provoca epilèpsia i que no està controlat a Catalunya

A tot l'Estat, la comunitat autònoma més afectada per aquest cuc és Múrcia
Imatge del cuc Taenia Solium vist amb un microscopi | Cedida

 

En el sistema sanitari del nostre país no hi ha establert encara un protocol epidemiològic de control de la cisticercosi, tot i que els casos han experimentat un important creixement entre els anys 1997 i 2014. Això és el que ha revelat un estudi de l'Institut Carles III, que analitza l'impacte d'aquesta malaltia parasitària. 

 

De fet, tot i ser força desconeguda per a l'opinió pública, és la primera causa prevenible d'epilèpsia a tot el món, i el que més lamenta l'entitat és que als nostres hospitals no hi ha un sistema que vigili les infeccions causades pel cuc Taenia Solium, tot i que la Unió Europea va emetre fa anys una directiva on ho considera necessari. 

 

«És necessària una estratègia comuna per a la recollida de dades, el control dels casos i l'elaboració d'informes, que ofereixin una perspectiva més versemblant a la situació epidemiològica de la cisticercosi», asseguren els investigadors, que adverteixen del perill de la falta de control. 

 

La immigració i el turisme, principals culpables

Els experts alerten dels perills de la falta de control d'aquesta malaltia | CatalunyaDiari.cat

 

Per entendre millor aquesta malaltia, cal dir que la cisticercosi és provocada pels quists de les larves de Taenia Solium. Es tracta d'un paràsit força comú en els porcs, i que passa al cos humà quan una persona ingereix els seus ous, sigui a través d'un entorn contaminat, de l'aigua, el menjar o simplement pel contacte amb altres persones infectades. 

 

Però, per explicar el preocupant creixement dels casos de cisticercosi, cal mirar cap als processos migratoris i turístics al continent europeu. Des de l'any 1997 fins al 2008 les infeccions van augmentar molt, tot i que a partir d'aquell any, coincidint amb la baixada de la immigració al nostre país, els casos també s'han anat reduint. 

 

Múrcia, la comunitat més afectada

L'estudi de l'Institut Carles III assenyala que durant el mencionat període de 17 anys, en el conjunt del sistema hospitalari d'Espanya es van registrar un total de 1.912 ingressos per aquesta malalta, el 7,6% dels quals corresponen a menors de 15 anys. Això sí, la població més afectada té una edat compresa entre 16 i 44 anys. 

 

La comunitat més afectada ha estat Múrcia, que ha registrat un total de 13,37 hospitalitzacions per cisticercosi per cada 100.000 pacients, en segon lloc Navarra i en tercer lloc Madrid. Entre els seus trastorns més destacats trobem l'epilèpsia, les convulsions, la hidrocefàlia i l'encefalitis. 

+ SERVEIS GRATIS DE CATALUNYA DIARI:  T'enviem també totalment gratis al teu mòbil (màxim 3 missatges al dia i et pots donar de baixa quan vulguis):

FES CLIC AQUÍ SI VOLS GRATIS: Notícies del cor,TV i famosos

Prova-ho, t'encantarà!  A més a més, és totalment gratis i et pots donar de baixa quan vulguis!

Si vols ser el primer en llegir les teves notícies prefereides de Catalunya Diari, ja et pots descarregar gratis la nostra APP per Android Fes clic aquí!

Comentaris