Un becari de Ferran Adrià, David Muñoz i Martín Berasategui denuncia el tracte rebut

Els aprenents accepten jornades laborals en què pràcticament no mengen ni dormen a canvi de fer currículum amb els millors cuiners
Ferran Adrià, propietari del prestigiós restaurant amb estrelles Michelin, El Bulli. | http://www.bonappetit.com

 

Aprenents de Ferran Adrià i de David Muñoz, entre altres xefs, treballen moltes més hores de les que els tocaria i ho fan sense cobrar. I és que, dins les cuines dels restaurants amb estrelles Michelin, la gran majoria de cuiners que elaboren els seus exquisits plats són joves becaris, que no tenen sou i que treballen fins a altes hores de la nit, superant així les permeses que tenen en el seu contracte.

Segons 'El Confidencial', ser aprenent de cuina dels grans xefs és una experiència molt dura capaç d'impulsar una carrera brillant, però també d'enfonsar-la. El diari recull el testimoni d'un cuiner d'un hotel de luxe de Barcelona, que va passar pels fogons d'El Bulli i DiverXO com a aprenent. El jove, que va voler mantenir-se en l'anonimat, assegura que «molts no aguanten més d'una setmana i com a molt duren un mes. A la setmana següent que algú marxi, ja tenen un altre noi substituint-lo. La rotació és enorme en aquests llocs i s'ha de ser molt fort per aguantar, perquè en molts casos, a més de l'exigència i les hores que es treballa, tracten la gent com una rata». El jove cuiner es va aprimar dotze quilos a causa de la forta exigència que hi havia a les cuines. Explica, també, que tothom sap a què va: «Saps que et tractaran malament i que el més segur és que pateixis ansietat, depressió, moltes disputes entre els companys per ser el millor... Hi ha molta violència verbal. Tota aquesta imatge tan maca que la gent veu a la tele amb els programes de cuina com 'Masterchef' és una mentida. A les cuines de les estrelles Michelin es pateix molt i hi ha molta explotació», assegura.

 

Tots els exaprenents que han denunciat l'abús laboral a les cuines amb estrelles Michelin no neguen la realitat perquè els joves cuiners que van a fer les pràctiques saben a què s'exposen, i aquest és el peatge que han de pagar per fer-se un nom a l'elit mundial de la cuina. Les despeses en aquest tipus de cuina són molt elevades perquè s'utilitzen aliments de primera qualitat, i entre la logística i la investigació, els restaurants han de tenir a gran part del seu personal en pràctiques o amb sous que ratllen la línia del salari mínim professional. 'El Confidencial' també recull el testimoni d'Iván Torrent, aprenent i treballador durant un any i mig a El Celler de Can Roca, que ha plantejat un cas hipotètic sobre els preus i els salaris: «En un servei de tres estrelles Michelin, posem que necessitem 60 cuiners i volem que 40 d'ells cobrin bé. Perfecte. Però llavors, estem disposats a fer que el menú, en lloc que costi 300 euros, en costi 500? Si és així, endavant, millorem-ne les condicions». Torrent també reitera que a Espanya menjar a un restaurant d'estrella Michelin és «una ganga» en comparació a la resta d'Europa, on fàcilment es pot arribar a pagar 600 euros per menjar.

 

Joan Roca, cuiner català i xef del restaurant El Celler de Can Roca | CambrilsDiari.cat

Molts d'aquests cuiners deixen la cuina d'alt nivell per obrir un negoci propi i poder crear la seva cuina, partint de la base del que han après. Treballar o ser estudiant en pràctiques en restaurants que tenen una o més estrelles Michelin és una experiència molt bona de cara al futur, però ha quedat demostrat que no s'hi pot estar tota la vida si es vol sobreviure. Rodrigo Vázquez, professional instal·lat a San Francisco, als EUA, explica que ha estat «víctima de trampes a El Bulli, amb l'únic objectiu de mantenir la tensió al màxim». «Jo no vull aquest estrès a la meva vida ni en el meu dia a dia. Estar a aquest restaurant ha estat una experiència inigualable, em va enriquir molt, però això no és el que busco en aquesta professió», ha sentenciat. Treballar a l'elit mundial de la gastronomia és un pas molt difícil d'assumir, on els clients quedarien molt sorpresos si coneguessin la crua realitat que envolta aquests grans restaurants.