Un poble pinta línies corbes en una carretera recta

La pintura crea una il·lusió òptica que fa que els conductors moderin la seva velocitat
La carretera que creua Stirling, a Escocia. | Facebook

 

La foto que es pot observar no està retocada digitalment, és una carretera real de Stirling, a Escòcia. No es tracta d'adaptar les línies que separen la calçada a les persones begudes que passen per allí, es tracta de seguretat vial. La carretera que creua aquesta petita població conté senyals que prohibeixen circular a més de 30 milles per hora, uns 50 quilómetros per hora. El problema és que la via està en molt bon estat i els conductors irresponsables depassaven aquest límit gairebé sempre.

L'any 2013 els habitants d'aquest poble escocès van decidir pintar línies corbes, creant la il·lusió òptica que la via també té corbes. A la nit aquest efecte també es nota gràcies a la pintura dels laterals. Es tracta d'una solució com menys curiosa i actua com un perfecte mètode dissuasiu, ja que en altres països sens dubte s'hauria optat per posar un radar o controls policials. Aparentment els cotxes passen més a poc a poc, però un estudi recent de la Universitat de Leeds confirma que les línies corbes poden reduir la velocitat dels vehicles de forma més efectiva que els senyals verticals.

 

El debat segueix obert, ja que l'oposició a l'ajuntament del poble sosté que aquestes línies corbes no han servit de gens, i que aquesta creativa solució és un 50% més costosa que els mètodes tradicionals. En qualsevol cas, aquesta mesura va ser copiada l'any 2014 per l'ajuntament de Wimborne, que va retirar la pintura davant l'allau de queixes dels veïns, que sostenien que les corbes eren massa pronunciades. Està per veure si en un futur es pot implantar aquest mètode al nostre país, i si la mesura seria rebuda amb els braços oberts o s'hauria de retirar immediatament.