URGENT

Desallotgen de matinada l'acampada de plaça Universitat

Una família catalana s'embarca en un viatge de vuit anys

Són de Lliçà d'Amunt, tenen dos fills i marxaran al setembre
S'anomenen Jànima i tenen diners per als primers deu mesos de viatge | @JànimaFamily

 

Tenen ganes de marxar, de tocar el dos i escapar de la rutina. Són Jànima Family, una família de Lliçà d'Amunt que agafarà les maletes i s'embarcarà aquest setembre en un viatge que durarà vuit anys. Els pares, l'Anna Villa i l'Esteban Folquer, van decidir-ho fa tres anys: «No puc més», va dir-li un dia l'Esteban a la seva dona, «Necessito sortir d'aquí, veure coses noves, conèixer altra gent». I va ser llavors quan va començar la preparació de l'escapada de les seves vides. 

Jànima és la conjunció dels noms dels seus tres fills, el Jan, el Nil i el Max. El Jan, malauradament, no va sobreviure al part després de 22 setmanes d'embaràs, però el porten al cor i al nom. Els pares expliquen a 'El Periódico' que la durada del viatge té molt a veure amb l'edat dels seus fills: «El Nil ara té 6 anys, i per a ell el més important és la família, però d'aquí 8 en tindrà 14, i a aquesta edat és important tenir un grup d'amics, l'institut, una estabilitat. Però ja ho veurem. Podem tornar o no». 

 

L'Anna i l'Esteban calculen que tenen diners per afrontar els primers deu mesos de viatge, però tenen clar que no tindran problemes per mantenir-se a partir de llavors: «L'Anna és pedagoga i jo soc emprenedor i comercial», explica l'Esteban, «podem fer moltes coses. Per començar, farem dos webs, una del viatge i una que portarà ella, de maternitat». L'Anna assegura que es troba en un estat de transició i que vol convertir-se, amb el temps, en una doula de dol. 

 

La família no sap si tornarà, tot i que calcula vuit mesos de viatge | @JànimaFamily

 

Volen comprar una furgoneta i condicionar-la, per tenir un vehicle sempre que vulguin moure's i per dormir quan no tinguin lloc per allotjar-se. El que no saben és on arrencarà la seva aventura: «Fins fa pocs dies el nostre primer destí havia de ser Cusco, però acaba d'aparèixer una persona que s'ofereix a deixar-nos una casa a l'Amazones equatorià, així que ho estem gestionant», expliquen. Ells, tot i no haver començat encara el viatge, ja viuen amb la filosofia de compartir i acollir: a les xarxes socials han compartit fotografies on apareixen amb persones que han practicat el 'couchsurfing' a casa seva. 

 

És un viatge que els marcarà, que canviarà les seves vides, i també una experiència amb què creixeran i es formaran els seus fills, que amb una educació que dista de l'acadèmica aprendran d'una manera més original i més moguda. L'Anna i l'Esteban, així com els petits de la família, tenen un món per davant i no se'l volen perdre: «És un viatge per conèixer. Per conèixer persones, cultures i altres maneres de viure. Creiem que és el moment de fer-ho. No volem tenir 60 anys i penedir-nos de no haver-ho fet».