Dona amb gest de preocupació davant d'una botiga de Vodafone i el logotip d'Orange.

Brutal desvergonyiment de Vodafone a Orange: no ho vol ni regalat

Vodafone rebutja una interessant proposta de l'operador taronja, que al principi no implicaria un desemborsament

Vodafone ha pres una decisió que ha deixat tots sorpresos. Va decidir rebutjar freqüències 5G que Orange li oferia de manera gratuïta.

Aquest gest ha generat una gran expectació. En el món de les telecomunicacions, rebre espectre radioelèctric, especialment per a la tecnologia 5G, és considerat una oportunitat valuosa. Tot i això, l'operadora britànica ha optat per no acceptar l'oferiment d'Orange.

Per què Orange fa l'oferiment

La història comença quan Orange es va veure en la necessitat de desprendre's de certes freqüències 5G. La llei estableix uns límits sobre l'espectre radioelèctric que cada operador pot tenir. I en el cas d'aquest operador es trobava per sobre del permès i s'havia de treure de sobre 10 MHz.

Home gran mirant el seu telèfon mòbil amb logotips d'Orange i Vodafone al fons.
No hi va haver acord entre els dos operadors | Orange, Vodafone, Prostock-studio, catalunyadiari.com

Per complir la normativa, l'empresa va decidir cedir gratuïtament aquest espectre sobrant. D'aquesta manera, van pensar que Vodafone podria aprofitar aquesta oportunitat per reforçar la possessió de banda de 3,5 GHz. Una de les freqüències clau per a la prestació de serveis 5G d'alta qualitat.

Però, per a sorpresa de molts, Vodafone va decidir rebutjar l'oferta. A simple vista, acceptar aquestes freqüències 5G gratis semblaria una oferta difícil de rebutjar, ja que cada operador busca contínuament ampliar la xarxa. Tot i això, la raó darrere de la decisió de Vodafone és més estratègica del que sembla.

Vodafone sap que això tindria un cost

Segons informa Cinco Días, Vodafone va optar per no acceptar les freqüències 5G d'Orange perquè està tractant de reduir els seus costos. Actualment, els operadors estan buscant mesures per controlar les seves inversions, i Vodafone no n'és l'excepció. Tot i que la cessió de freqüències era gratuïta, acceptar l'espectre radioelèctric 5G implicaria altres despeses addicionals.

Entre aquestes despeses s'hi inclouen les taxes anuals que Vodafone hauria d'abonar per l'ús de l'espectre. Així com els costos associats a la gestió i expansió de la xarxa 5G.

Seu de Vodafone a Madrid
Vodafone tracta de controlar al màxim els comptes | Europa Press

La decisió de la companyia està alineada amb la seva estratègia d'optimitzar costos i evitar que el nivell d'inversió continuï pujant. En un mercat tan competitiu com el de les telecomunicacions, qualsevol despesa addicional pot tenir un gran impacte a les finances.

Les freqüències 5G que li oferia Orange podrien haver suposat un avantatge en termes de capacitat de xarxa. Però Vodafone prefereix mantenir el control sobre les seves inversions i centrar-se en àrees en què realment vegi una rendibilitat a llarg termini.

Aquest rebuig a una oferta gratuïta també reflecteix un canvi en la manera com els operadors estan abordant l'expansió de les xarxes 5G. A mesura que el 5G avança, les necessitats i les prioritats de les empreses estan canviant. Ara, més que mai, els operadors busquen ser molt selectius pel que fa a les inversions que fan i els recursos que adquireixen.