URGENT

Desallotgen de matinada l'acampada de plaça Universitat

Zara no vol saber res de les botigues 'outlet'

La majoria de marques ha entrat en aquest tipus de mercat, el dels descomptes
Una botiga de Zara | Cedida

 

Macy's és una mena d'El Corte Inglés nord-americà. Fundada fa més de 100 anys, la botiga estrella de Macy's a Nova York va ser en el seu moment la botiga més gran per departaments del món, tal com explica ‘Economía Digital’. Actualment, només és un gran espai 'outlet', un format que l'empresa persegueix després de la crisi de venda i de tancament de botigues. En els seus inicis va tenir un gran domini del mercat, gairebé absolut, fins que han aparegut noves formes de venda com per Internet o formats més atractius. Cal destacar que només aquest any tancarà cent establiments als Estats Units i ja s'ha marcat el seu pròxim camí per evitar desaparèixer: productes de saldo, preus barats i menys personal.

Però aquest negoci de rendibilitzar l'estoc sobrant ara s'ha imposat a casa nostra. El format 'outlet' preocupa gran part de les marques que estan obsessionades amb la resta de competència de roba barata. Per exemple, El Corte Inglés ha expandit tots els seus centres d'oportunitats, avui convertits en 'outlets', i Mango i Desigual també han apostat pel seu format de roba sobrant rebaixada. Cal destacar que l'últim centre comercial que va obrir a Madrid ho va fer en format 'outlet'. A partir d'ara, qualsevol empresa que vulgui obrir una botiga nova al recinte ha de comptar amb descomptes provats d'almenys el 30%. El seu director, Arnold Moreno, ho ha explicat detalladament: «És l'únic sector on vam veure rendibilitat perquè hi havia una demanda desatesa».

 

Per això mateix, les tres grans operadores internacionals d''outlets' ja es troben a Espanya. El primer a arribar va ser Neinven i després el van seguir McArthur i Value Retail. Però on tots veuen el negoci del futur, la marca Zara camina en direcció contrària i sense companyia. El grup només compta amb una marca que treballi amb format 'outlet'. Es tracta de les botigues For&Form i que només venen sabates. És la mercaderia sobrant que fabrica Tempe, la companyia dedicada a fabricar sabates, alguns d'ells en una fàbrica d'Alacant.

Inditex no amaga que el negoci no sigui important per a ells. Ni tan sols és residual. Simplement no vol fer diners amb les sobres, els màxims descomptes i les últimes vendes on la resta de botigues veuen la seva pròpia salvació. Per això mateix, els establiments són gestionats majoritàriament per treballadors amb discapacitat i els beneficis obtinguts van destinats a les associacions i entitats. Sembla que Amancio Ortega, en aquest tipus de casos, únicament veu caritat i responsabilitat social. Els portaveus de l'empresa expliquen que en treballar amb quantitats de producció petites no hi ha gaires sobrants per als 'outlets'. La seva estratègia són sèries de producció petites, amb molta varietat i un estoc limitat.