El 21 de juliol de 2009 va ser un dia que els veïns d’Horta de Sant Joan no oblidaran mai. Aquell dia va tenir lloc un virulent incendi que va cremar durant quatre dies al parc natural dels Ports.
El pitjor d’aquest incendi va ser la pèrdua de cinc bombers del GRAF, que van morir mentre intentaven controlar les flames. Aquesta setmana es compleixen deu anys d’aquell fatídic dia.
Cronologia dels fets de l'incendi d'Horta del 2009
Durant les primeres hores, es donava una importància relativa a aquest incendi. Semblava que les condicions podien ser favorables per controlar-lo, fins que va aparèixer el vent.
Aquest factor va ser clau per a la propagació de les flames que, a la tarda del dia 21 es van descontrolar fins a punts molt propers al poble, deixant-lo envoltat de fum.
Com a mesura preventiva es va demanar a la població que es confinés a casa seva i es van desallotjar algunes masies. La impotència regnava entre els veïns d’Horta de Sant Joan que veien com se’ls cremava el paisatge i que s’oferien (sense èxit) a ajudar en les tasques d’extinció, per evitar que el foc arribés fins al poble.
La pitjor notícia, però, estava per arribar. Cap al vespre va transcendir que quatre bombers dels GRAF havien mort mentre intentaven apagar el foc i que dos més havien quedat ferits greus. Les primeres hipòtesis deien que el canvi en la direcció del vent va fer que quedessin encerclats per les flames en una zona de molt difícil accés.
Donada la gravetat dels fets, es van desplaçar a la zona diverses autoritats com el llavors president de la Generalitat, José Montilla o el conseller d’Interior, Joan Saura, entre d’altres. També van venir dotacions procedents de l’Aragó i València i la Unitat Militar d’Emergències (UME), per ajudar a apagar el foc.
Després d’una primera intensa nit lluitant contra les flames, començaven a sortir algunes veus que apuntaven que hi podria haver hagut certa relaxació o manca de coordinació en la gestió de les hores més crítiques de l’incendi, que encara continuava cremant sense control.
Mentre els bombers intentaven apagar el foc, els polítics del Govern de torn n’apagaven un altre. L’allau de crítiques sobre la gestió de l’incendi cada cop era més gran i es posava en dubte si les coses s’havien fet correctament o si realment hi hauria hagut un punt de relaxació.
Paral·lelament, el jutjat de Gandesa va iniciar les diligències prèvies per investigar el succés.
Malauradament, el 23 de juliol es va confirmar la mort de Pau Costa, de 31 anys, un dels dos bombers que havien quedat ferits greus i que es trobava ingressat a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. L’altre bomber, Josep Pallàs, seguia ingressat amb greus cremades al cos però, per sort, va sobreviure.
Quatre dies després de l’inici de l’incendi, es va donar per controlat. El foc va cremar 1.140 hectàrees de vegetació, bona part d’elles del parc natural dels Ports, deixant un paisatge desolador i un tràgic balanç.
La primera hipòtesi: un llamp
Una de les incògnites que planaven sobre aquest incendi des del principi era com s’havia originat. El llavors conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va afirmar que les primeres investigacions apuntaven a la caiguda d’un llamp sis dies abans com a origen del foc. Una ‘combustió latent’ d’aquest llamp combinada amb les condicions climàtiques hauria disparat l’incendi.
Es confirma que el foc ha estat provocat
Aquesta hipòtesi va sostenir-se un temps, però va ser una afirmació errònia i del tot precipitada. Mesos després es va saber que l’incendi d’Horta de Sant Joan havia estat provocat.
Una fotografia als mitjans de comunicació on apareixia un jove amb les mans al cap, fent burleta de l’incendi d’Horta, que cremava darrere seu, delatava l’autoria del foc. El mes de gener de 2010 els Mossos d’Esquadra detenien dos joves de 26 i 27 anys com a presumptes autors de l’incendi, després d’una investigació de sis mesos. Un dels detinguts, era el que apareixia a la fotografia. El febrer del 2010 van quedar en llibertat provisional.
Una llarga instrucció judicial
La instrucció del cas va durar més de dos anys. Va destacar la declaració als jutjats de Gandesa de l’anomenat Delta 0, Carles Font, cap de l’operatiu de l’incendi imputat per la mort dels bombers, però que va quedar exculpat del cas l’any 2013.
Les diverses contradiccions en les declaracions dels diferents comandaments també van marcar la instrucció del cas.
A l’espera del judici per l'incendi d'Horta de Sant Joan
El cercle d’aquest fatídic incendi encara no s’ha tancat, ja que s’està a l’espera de la celebració del judici contra els dos acusats de la provocació del foc, que encara no té una data fixada. Tot i això, tot apunta que no serà, mínim, fins a l’any 2020.
Un fet que, «mirem que no ens afecti, però les coses no es tanquen fins que es tanquen del tot», afirmava fa uns dies Josep Pallàs, bomber supervivent de l’incendi.
En aquests 10 anys, un monument commemoratiu en record dels cinc bombers presideix un mirador des d’on es veuen les muntanyes que van devorar les flames una dècada enrere. Per mantenir viu el record, un grup de bombers ha creat la plataforma ‘Horta 10 anys’ des d’on es coordinen diverses activitats per homenatjar i recordar els bombers morts durant l’incendi.