El quadre de Goya que l'Audiència va concloure que era fals

Presó per un advocat que va vendre un quadre de Goya fals per 300.000 euros

Va guanyar-se la confiança de la víctima, que li va poder «l'ambició»

Aquest cop, l'advocat va asseure's en la cadira del costat al jutjat. I és que l'Audiència de Girona ha començat a jutjar, aquest dilluns 22 de novembre, a un lletrat per ser considerat com el presumpte autor d'estafar 300.000 euros a un empresari en una operació de compravenda d'un quadre de Goya fals.

L'acusat s'enfronta a 8 anys de presó i a pagar una multa de 8.640 euros.

La víctima era un client de l'advocat

Totes les acusacions apunten al fet que el processat va guanyar-se la confiança de l'empresari, que era client del seu bufet d'advocats, i quan ho va aconseguir, el desembre del 2014, la víctima va portar-li els diners en un maletí a canvi d'una comissió de 35.000 euros.

No obstant això, tal com assenyalen les acusacions, l'empresari «mai ha recuperat» aquests diners, tot i que li van prometre que li retornarien en 48 hores. 

A més, ha assegurat que es va refiar de l'acusat perquè aquest va aconseguir presentar-li un seguit de documentació que donava garanties a l'operació i perquè el va poder «l'ambició» de poder guanyar una quantitat tan alta d'ingressos: «vaig pensar que perquè els guanyés algú altre, els guanyaria jo».

Es té previst que el judici continuï demà, on l'acusat declararà al final.

Més casos d'estafa amb el mateix quadre

Pel que fa al quadre en qüestió, es titula 'Retrat d'Antoni Maria Esquivel' i ja va ser objecte de litigis judicials, on l'Audiència de Girona va concloure que es tractava d'una còpia.

Els fets es remunten a l'any 2003, quan dos germans van comprar l'obra de Goya falsa a un venedor el juny del 2003. Van pagar-li 20.000 euros com avançament, i els 250.000 restants pactats quan es demostrés científicament l'autoria de la tela. Moment que mai va arribar.

Com que els compradors no van pagar la quantitat que faltava, el venedor els va portar als tribunals, on l'Audiència va desestimar la demanda de pagament perquè «no s'havia complert la condició ni s'havia acreditat que el quadre fos una obra pictòrica de Francisco de Goya». Finalment, la justícia va assegurar que es tractava d'un Goya fals.