A punt d'entrar a presó un jove homosexual acusat d'agredir sexualment una dona a Barcelona tot i ser innocent

La defensa ha demostrat que, en el moment de l'assalt, el jove estava xatejant amb el seu xicot per Internet

Joan Cardona | Change.org

Joan Cardona és un jove de 28 anys de Maó, a Menorca, que està vivint un infern en ser acusat d'una agressió sexual que no va cometre. El novembre del 2012, Joan va ser acusat d'agredir sexualment una dona al portal de casa seva a Barcelona. En un primer moment, la víctima va assegurar no haver reconegut el seu agressor, fins que un dia va trobar-se amb en Joan en un supermercat que freqüentava i en què ella treballava. Llavors, el va denunciar a les autoritats i el va assenyalar directament en una roda de reconeixement, tal com explica 'Los Replicantes'. En el judici celebrat dos anys després, la defensa va aportar una gran quantitat de proves que demostraven la innocència del jove, però el jutge va decidir seguir endavant amb el testimoni de la víctima i el va condemnar.

Cardona i la seva família han intentat paralitzar la sentència de moltes maneres diferents, però fins i tot el Tribunal Constitucional ha mantingut la pena de tres anys de presó per al jove tot i les proves que apunten a la seva innocència i tot i no tenir cap antecedent penal. Segons el jutge del judici, el testimoni de la víctima era «veraç, convincent, concret i persistent al llarg de tot el procediment perquè existeixen nombrosos indicis objectius que avalen la versemblança de la seva declaració», motiu pel qual va decidir creure la víctima i obviar les proves presentades per la defensa que demostraven la seva innocència.

La defensa va argumentar que el jove, homosexual, estava xatejant amb el seu xicot a través de Facebook en el moment en què es va produir l'agressió, i la família del jove va confirmar que Joan Cardona va estar al seu domicili durant aquella nit. A més, la descripció que la víctima havia fet en un primer moment no concordava exactament amb la de l'acusat, qui tampoc posseïa una moto o el carnet de conduir per poder circular-hi, i que contradeia la versió de la víctima, qui assegurava que el seu agressor va arribar en moto i va intentar fer-li tocaments per damunt i per sota de la roba.

Tot i que aquest munt de proves presentades per la defensa, Joan Cardona ingressarà a presó en els pròxims dies. La seva família ha presentat un recurs davant el Tribunal Constitucional, que ha estat rebutjat, i una petició d'indult al Consell de Ministres per intentar que com a mínim es reduís la seva pena de tres a dos anys, per la qual cosa Joan Cardona evitaria la presó per no tenir cap antecedent penal. Però també es va denegar aquesta petició.

La germana de l'acusat, Lourdes Cardona, ha assegurat que la notícia els ha deixat «consternats», i que han mantingut l'esperança fins al final. Ell es troba actualment en tractament psicològic a Barcelona mentre la família continua lluitant per la seva innocència. Fins i tot s'estan plantejant acudir al Tribunal d'Estrasburg per anul·lar la sentència, però això no evitaria que el jove entrés a presó fins que es decidís una resolució ferma. De moment, el jove compta amb un gran suport a les xarxes socials i fins i tot han sorgit diverses campanyes, com aquesta de la plataforma Change.org, per exigir justícia per al jove.


Comentaris

envia el comentari