L'abat de Montserrat admet que els abusos sexuals del monjo Andreu no el van sorprendre

Josep Maria Soler reconeix en una càmera oculta que ja hi havia rumors de «relacions homosexuals» als anys setanta

Pare Abat Montserrat
El Pare Abat, Josep Maria Soler, ha demanat perdó pels abusos sexuals a Montserrat  | CatalunyaDiari.cat

En una gravació del 2015 amb càmera oculta, el pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, admet tenir coneixements de «rumors de relacions homosexuals» a l'abadia durant els anys setanta, sobretot a l'ermita de Santa Cecília, on es feien trobades regulars amb els escoltes.

En aquest vídeo, difós per Miguel Ángel Hurtado, primera víctima en denunciar els abusos, Soler explica que aleshores només era monjo i que ho va posar en coneixement de l'abat del moment, Cassià Maria Just, perquè ell no tenia responsabilitats. Per aquest motiu, Soler diu que quan la família d'Hurtado es va posar en contacte amb ell per denunciar els abusos, no el va «agafar per sorpresa».

El perdó de l'abat

El pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va demanar perdó a les víctimes dels abusos sexuals presumptament comesos pel pare Andreu Soler, a principis de febrer. Va ser durant homilia quan l'abat es disculpava amb un «humilment perdó a les víctimes». «Ens solidaritzem amb el seu dolor i oferim el suport de la comunitat», deia, tot reconeixent que els fets que estan sortint a la llum «han colpit a tothom». 

Nou testimonis han denunciat els abusos

El primer testimoni en treure els abusos a la llum va ser Miguel Hurtado, un antic escolta de Montserrat que denunciava que quan era menor d’edat havia rebut tocaments per part del monjo líder i fundadors del moviment escolta de l’abadia, Andreu Soler. Poc després set víctimes més denunciarien els abusos, entre ells Ricard Zamora explica que va estar uns dies a Montserrat quan tenia uns 15 anys i explica que, durant la primera nit, Andreu soler «es va ficar al seu llit i li va fer tocaments als genitals».

Raúl P ha estat l'última i novena víctima en denunciar. Va explicar al diari 'El Periódico' que el monjo Andreu Soler havia abusat sexualment d'ell quan tenia 19 anys després de patir un càncer d'ossos entre els 13 i els 15 anys i d'haver-se intentat suïcidar. Encara era verge i ara, amb 50 anys, denuncia que «no procedia» que la seva primera vegada «fos amb un home depravat de l'Església». 


Comentaris

envia el comentari