IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Abdelbaki Es-Satty va escollir Ripoll per estar allunyat del focus de la policia

El CNI ha confessat que l'imam de Ripoll era un dels seus confidents | La policia espanyola tenia constància d'ell des de la seva arribada l'any 2002

Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula terrorista
Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula terrorista | Cedida

  

Félix Sanz Roldán, director del Centre Nacional d'Intel·ligència, va demanar comparèixer al Congrés dels Diputats per explicar la relació del CNI amb Abdelbaki Es-Satty, l'imam de Ripoll i cervell de la cèl·lula jihadista que va perpetrar els atacs terroristes a Barcelona i Cambrils. El contingut d'aquesta compareixença es mantindrà en secret.

D'altra banda, ha quedat demostrat que les forces de seguretat espanyoles ja tenien fixat a l'imam des de la seva arribada a Espanya l'any 2002, sent relacionat amb el terrorisme l'any 2004, quan apareix a l'agenda d'un dels terroristes detinguts per l'atac de l'11-M a Madrid.

Ripoll, una població allunyada del focus policial

Segons ha confessat el mateix servei d'intel·ligència, van mantenir contactes amb el terrorista arran de la implicació d'aquest en una trama de tràfic de drogues, amb la finalitat d'obtenir informació veraç sobre altres implicats. Es desconeix si el servei secret espanyol va mantenir aquests contactes mentre Es Satty es trobava a la presó, entre 2010 i 2014, o si va rebre algun tipus de remuneració a canvi de la informació.

Pla detall de danys en un habitatge del davant de la casa explosionada a Alcanar, amb vidres i runa a terra.
Pla detall de danys en un habitatge del davant de la casa explosionada a Alcanar, amb vidres i runa a terra. | CatalunyaDiari.com

 

Segons ha informat TV3, l'imam va escollir una població allunyada del focus de la policia, en aquest cas Ripoll, amb una densitat de població baixa i un nivell baix d'immigració. El procés de radicalització es produeix progressivament, abans durant i després de la seva estada a presó i mantenint en tot moment el contacte amb altres terroristes, un procés en el qual va adquirir uns dots de lideratge inusuals. Un altre dels factors decisius per escollir Ripoll va ser que els Mossos d'Esquadra no el tenien fixat.
 

Pràctiques habituals del CNI

La contractació de confidents que han comès algun tipus de delicte és una pràctica habitual dels serveis d'intel·ligència per tal d'aconseguir informació de primera mà. Malgrat la connexió entre el CNI i l'imam de Ripoll, en aquest cas el servei secret espanyol no va preveure el terrible atemptat de la cèl·lula d'Es-Satty a Barcelona i posteriorment Cambrils.

Los Mossos acordonan el lugar del suceso
Los Mossos acordonan el lugar del suceso | Cedida

 

Per aquest motiu, alguns sectors critiquen que el CNI va mantenir poc monitoratge sobre l'activitat de l'imam i per tant no tenia constància de la instrucció que van rebre els terroristes per part d'aquest. Es genera, per tant, un debat sobre quin ha de ser el control i les línies vermelles per part del CNI respecte a les activitats dels líders religiosos musulmans.


Comentaris

envia el comentari