YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Surten a la llum testimonis de menors que van patir abusos sexuals d'en Mossèn Tomàs

Creava activitats i casals d'estiu per tal de no allunyar-se dels menors durant l'època estival

Mossèn Tomàs
Imatge d'en Mossèn Tomàs durant la seva època com a bisbe a Vilobí | Ara

L'home que va fóra bisbe del municipi de Vilobí d'Onyar, a Gironadurant els anys 60, 70 i 80 abusà sexualment de diversos menors durant més de trenta anys, segons han relatat ara algunes de les seves víctimes al diari 'Ara'. El mitjà, que durant un any ha investigat aquests casos, assegura que es varen posar en coneixement del bisbat de Girona, encara que «ningú va fer res».

El bisbe, conegut com a Mossèn Tomàs, va arribar al poble l'any 1967 procedent de L'Escala (Girona) i en aquell mateix any varen començar a produir-se els abusos a menors amb els quals estava en contacte.

Va crear un casal d'estiu per tal d'estar en contacte proper

El bisbe, vinculat durant 30 anys a una escola de l'Opus, va crear un casal d'estiu, va construir un gimnàs al costat de l'església i va permetre que els joves juguessin al futbolí que tenia a la casa rectoral, de manera que cada dia es trobava a prop dels nens.

Joan, Josep, Narcís, Xavier, Albert, Martí o Àngel són els noms d'alguns dels menors que varen patir durant aquells anys els tocaments del mossèn, que «s'aprofitava dels més indefensos», segons han explicat anys després.

Imatge de l'esglèsia de Vilobí
El Mossèn Tomàs va crear casals d'estiu per poder estar a prop dels menors | Periodista Digital

 

Recorden que als anys 70, l'alcalde de l'època a Vilobí, Josep Maria Vidal, va posar en coneixement del bisbat de Girona l'actitud del Mossèn Tomàs, i que ja als anys 80 una família de la localitat demanà també, sense èxit, que el mossèn fóra allunyat del poble.

Després de la queixa de la família, l'alcalde de l'època, Ramon Rovira, va reiterar la queixa al bisbat, que es va comprometre a solucionar el problema. No obstant això, Mossèn Tomàs va continuar al poble durant gairebé vint anys més.

No fou fins a 1999 quan el Mossèn, que ara té 91 anys, es va retirar a una casa de descans a Arbúcies, a pocs quilòmetres de Vilobí.

El diari 'Ara' ha aconseguit posar-se en contacte amb Tomàs, que en un primer moment va admetre els abusos i demanà perdó a les víctimes, encara que en una segona conversació va negar els fets.


Comentaris

envia el comentari