Un núvol de color groc obliga a activar l'alerta per risc químic a Rubí

Protecció Civil ha alertat de la situació, però no ha demanat el confinament de la població | Cap a mig matí de divendres el pla d'emergència PLASEQCAT ha quedat desactivat

L'empresa Moehs es troba ubicada a Rubí
L'empresa Moehs es troba ubicada a Rubí | Cedida

Protecció Civil ha activat el Pla d'emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT) per un accident químic que ha tingut lloc a Rubí aquest divendres a primera hora del matí. Segons han indicat, s'ha tractat d'un accident a l'empresa MOEHS, molt a prop de la carretera C-1413a i de l'autopista l'AP-7, a tocar del terme municipal de Sant Cugat. L'incident ha fet saltar totes les alarmes, ja que ha generat un gran núvol de color groc, visible des de molts punts de la zona.

Malgrat que s'hagi activat l'alerta per risc químic, Protecció Civil ha assegurat que no s'ha tractat d'un producte tòxic i, per això, no s'ha demanat el confinament a la població, que ha pogut sortir de les seves cases amb total normalitat. Tot i això, sí que ha recomanat que, si algú nota molèsties, «es tanqui a l'interior d'un edifici, tancant portes, finestres i el sistema de ventilació». De moment, però, sembla que no hi ha hagut persones afectades.

Al voltant de tres quarts de nou del matí, Protecció Civil ha informat que el núvol groc s'estava començant a diluir. Els cossos d'emergències han estat treballant tot el matí, i al voltant de les 10.30 hores el PLASEQCAT ha quedat desactivat, després que el núvol s'hagi dissipat completament. En el lloc han intervingut efectius dels Bombers de la Generalitat, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), de la Policia Local de Rubí i personal tècnic de protecció civil municipal. 

Activat la setmana passada també a Tarragona

El PLASEQCAT també va haver de ser activat per part de Protecció Civil el passat 24 de setembre per una fuita a l'empresa Catalana de Tractament d'Olis Residuals (Cator) ubicada a la carretera C-14 al seu pas per Alcover, a l'Alt Camp. Hores més tard es va poder desactivar després que els serveis d'emergències aconseguissin aturar la fuita de productes inflamables (òxid de fenil i difenil) que s'havia produït a la sala de calderes.

La barreja d'aquests dos productes és inflamable i provoca una olor molt forta. Un cop el personal de l'empresa va detectar la fuita, va poder-la aïllar i confinar-la a la sala de calderes, que van inundar amb escuma. Quan van arribar els cossos d'emergències, van neutralitzar els productes i el van contenir en uns dipòsits a l'interior de l'empresa.

Tot i que afortunadament no es va haver de lamentar cap ferit, la forta olor del producte va provocar 36 trucades de veïns de fins a sis municipis del voltant alertant de la situació. Des de Protecció Civil, en aquest cas, van optar pel confinament i van recomanar a la gent que no sortís de les seves cases.


Comentaris

envia el comentari