IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els acusats de la violació grupal dels Sanfermines en 2016 es declaren «innocents»

El judici es perllongarà fins al dia 24 a porta tancada

Cuatro de los cinco miembros de La Manada
Quatre dels cinc membres de La Manada | Cedida

Els cinc acusats d'haver violat en grup a una jove madrilenya de 18 anys en els Sanfermines de 2016 s'han declarat innocents en la primera sessió del judici que des d'avui acull a porta tancada el Palau de Justícia de Navarra, segons ha informat l'advocat Agustín Martínez Becerra.

Els cinc estan imputats per un delicte continuat d'agressió sexual, un altre contra la intimitat i un tercer per robatori amb intimidació, pels quals la Fiscalia demana 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun.

I és que, segons l'escrit de l'acusació, els imputats, que es fan anomenar 'La Manada', van baixar la roba interior de la jove i li van obligar a realitzar fel·lacions a tots ells, que també li van penetrar, un d'anal i vaginalment, sense usar preservatiu i «valent-se de la seva superioritat física i numèrica» i de la «impossibilitat» de la jove d'«exercir la més mínima resistència».

  

Mentre, dos d'ells, «sense el coneixement ni consentiment» de la noia, van fer enregistraments de vídeo i fotografies amb els seus mòbils, «amb la intenció de vulnerar la intimitat de la víctima i posteriorment mostrar-los, enviar-los i difondre'ls al seu grup d'amics»

L'acusació afegeix que quan «es van donar per satisfets» i abans d'abandonar el lloc, un portal d'un cèntric edifici de Pamplona, es van apoderar del mòbil de la víctima perquè «no pogués sol·licitar auxili».

No obstant això, en acabar la sessió d'avui, el lletrat Martínez Becerra, que defensa a José Ángel P. M., Jesús E.D. i Ángel B.F, els tres a la presó de Pamplona des de fa 16 mesos, ha comentat als periodistes que els seus clients, que sempre han sostingut que van ser relacions consentides, s'han declarat «innocents».

El mateix ha succeït amb els altres dos acusats, el militar Alfonso Jesús C.I. i el guàrdia civil Antonio Manuel G.I, presos a la presó miliar d'Alcalá d'Henares (Madrid), encara que aquest últim sí ha admès haver «sostret» el mòbil a la jove.

A porta tancada 

Està previst que el judici es prologui fins al dia 24 a porta tancada per preservar la intimitat de la noia, que demana per als processaments 24 anys i 9 mesos de presó, mentre que les acusacions populars sol·liciten més de 25 anys. Precisament aquestes acusacions, exercides pel Govern de Navarra i l'Ajuntament de Pamplona, han estat una de les qüestions prèvies que avui ha abordat el tribunal.

Les defenses dels acusats ha demanat que tots dos siguin apartats del cas, ja que l'acusació popular l'exerceixen associacions i altres entitats però no les institucions tret que sigui un cas de violència masclista i aquest no ho és.

El tribunal no ha acceptat la petició, com tampoc la plantejada per la Fiscalia perquè els processaments siguin els primers a declarar, la qual cosa hauria de succeir demà i no el dia 22 com s'ha assenyalat.

Per tant, rebutjat el canvi d'ordre, el judici continuarà demà amb el testimoniatge de la jove, per la qual el tribunal ha demanat protecció i que no es trobi amb els acusats a cap moment, per això arribarà al Palau de Justícia acompanyada per la Policia i declararà mentre els imputats segueixen el seu testimoniatge des d'una altra sala per videoconferència.

Cinquanta declarants

Per als pròxims dies estan citades mig centenar de persones entre policies, testimonis, i perits psicòlegs i forenses.

Excepte les breus declaracions que ha realitzat avui Martínez Becerra, cap de les parts té previst comparèixer davant la premsa en successives jornades.


Comentaris

envia el comentari