Ada Colau elimina per decret els antidisturbis de la Guàrdia Urbana de Barcelona

Les negociacions amb els sindicats els darrers dos anys no han donat cap fruit

Agents de la unitat antidisturbis de la Urbana, en un cordó policial al centre de la ciutat. | CatalunyaDiari.cat

Ada Colau es va presentar a les eleccions de 2015 amb un compromís prou clar: «Dissoldre de manera progressiva les unitats de policia administrativa i de seguretat (UPAS) de l cos de la Guàrdia Urbana de l'Ajuntament de Barcelona». En altres paraules: el departament d'antidisturbis que va començar amb Joan Clos i que Xavier Trias va transformar amb la Unitat de Suport Policial. 

L'USP és un dels departaments més polèmics del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Només cal recordar el documental 'Ciutat Morta', els enfrontaments amb els manters o els moments de tensió viscuts amb el moviment 15-M a la cèntrica plaça Catalunya de Barcelona.

Segons informa aquest cap de setmana 'El País', Ada Colau ha decidit tirar pel dret després del fracàs de les negociacions i ha decidit acabar amb el departament mitjançant un decret de supressió de la Unitat de Suport Policial i la creació d'un nou: la Unitat de Reforç per a les Emergències i la Proximitat.

Negociacions frustrades des de 2016

Ada Colau va assumir l'alcaldia de Barcelona el juny de 2015. Un any següent començava a negociar amb els diversos sindicats policials per acabar amb la USP. Els representants dels agents volien que els antidisturbis que formen la USP passessin a la UREP, el nou departament que crea Colau, en el que hauria estat un simple canvi de nom. El responsable polític de la Guàrdia Urbana, però, s'hi negava. 

Un any després, Barcelona vivia l'atemptat de les Rambles i la USP era la primera en arribar al lloc dels fets. Tot i això, es va evidenciar que els mancava formació en aquests casos extrems, mentre que la futura URPE estava destinada a «la gestió d'emergències, la protecció d'espais públics, les grans concentracions i la protecció del medi ambient», explica 'El País'.

Malgrat tot, les posicions s'han mogut una mica: Els sindicats continuen defensant els agents antidisturbis i l'Ajuntament considera que els futurs integrants de la URPE han de passar un procés de selecció. Colau va cedir i va acceptar que alguns agents fessin tasques complementàries al nou departament, però els sindicats tampoc van acceptar aquesta fórmula. La resposta de Colau és definitiva: supressió mitjançant decret els pròxims dies. I tot, a 4 mesos de les eleccions.


Comentaris

envia el comentari