«L'exiliat» desconegut del Procés, l'Adri d'Esplugues de Llobregat

Està en cerca i captura per la Guàrdia Civil des del 10 d'abril relacionat amb un CDR | Està acusat de terrorisme i rebel·lió per l'Audiència Nacional i no ha aparegut des de llavors

Un mural a Esplugues de Llobregat recordant a l'Adri.
Un mural a Esplugues de Llobregat recordant a l'Adri. | CatalunyaDiari.cat

A la llista de persones que arran de la «declaració d'independència» fallida i de les accions judicials del jutge Pablo Llarena dels de Tribunal Suprem són a la presó o s'han desplaçat fora del país —com els tres consellers cessats, que avui han rebut des de Brussel·les que la Fiscalia d'aquell país no els extradirà— cal sumar-hi un membre dels CDR d'Esplugues de Llobregat.

Es diu Adri i té 25 anys, però no se'n coneixen més detalls ni s'ha fet pública la seva foto. Des de 10 d'abril té una ordre de cerca i captura dictada per l'Audiència Nacional acusat de rebel·lió i terrorisme. La Guàrdia Civil el va anar a buscar a casa seva i no el van trobar i des d'aquell dia que no ha tornat a aparèixer.

Els seus companys han organitzat aquest dimecres, 16 de maig, una concentració al centre d'Esplugues i han anunciat que es farà una manifestació aviat per demanar que «pugui tornar».

Buscat per la Guàrdia Civil

La matinada del 10 d'abril al Guàrdia Civil, sota la direcció de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, va iniciar una operació per «desarticular» la direcció dels Comitès en Defensa de la República després d'algunes accions que s'havien fet tornant de Setmana Santa. Es va detenir una persona, Tamara Carrasco, acusada de coordinar l'aixecament de barreres a l'autopista, però la policia volia detenir una segona persona, l'Adrià. No el van trobar a casa seva, on hi havia la seva mare, i es va acordar una ordre de detenció contra ell, encara vigent.

Des d'aquell dia que està en cerca i captura i no ha aparegut. Si apareix, o si la policia l'identifica en algun control, serà detingut i posat a disposició de l'Audiència Nacional. Sobre ell recau una imputació per terrorisme i rebel·lió.

Carrasco, quan va declarar davant del jutge, el magistrat en va rebaixar les imputacions eliminant els càrrecs per terrorisme i sedició i acusant-la només de desordres públics. A Carrasco també se li va prohibir participar en manifestacions durant el procés judicial i no sortir del seu municipi si no era per anar a treballar.

La Guàrdia Civil va activar una operació amb agents d'unitats d'assalt que van irrompre a casa de la Tamara i de la família de l'Adrià. Al carrer, amb armes llargues, agents de l'Institut Armat van custodiar durant tot l'escorcoll; una imatge que va recordar les operacions policials antiterroristes dels darrers temps a Catalunya o contra l'entorn d'ETA al País Basc.

La seva mare envia una carta als mitjans

Quan la Guàrdia Civil va entrar a casa de l'Adrià hi havia els seus pares. Avui s'ha fet pública una carta que la seva mare ha enviat a diversos mitjans de comunicació. «Diuen que el meu fill és un terrorista. Volen detenir el meu fill perquè diuen que és un terrorista i m'ho he de repetir infinitat de vegades per creure-m'ho. És un malson del qual no em desperto», assegura la mare. La mare de l'Adrià defensa que el seu fill és «un noi compromès i actiu que feia una vida totalment normal» fins que la Guàrdia Civil «va picar a la porta de casa».

Imatge de la carta que ha enviat la mare a Catalunya Ràdio.
Imatge de la carta que ha enviat la mare a Catalunya Ràdio. | CatalunyaDiari.cat

 

Assegura, «sense ser una experta en lleis ni en codis penals» que «terrorisme té a veure amb terror» i enumera algunes accions que per ella són terrorisme. Entre d'altres, per ella, les maneres com la Guàrdia Civil va entrar a casa seva de matinada. La mare ha explicat que quan els agents van escorcollar l'habitació del seu fill van trobar uns cordills i ells els hi va explicar per què els feia servir i que en el registre dels objectes trobats en l'escorcoll van posar-hi que havien trobat metxes.

«Retorn net»

Des de la plataforma de suport que s'ha creat a Esplugues de Llobregat s'ha demanat que l'Audiència Nacional retiri els càrrecs contra l'Adrià i que pugui torni sense ser detingut, el que han qualificat de «retorn net».


Comentaris

envia el comentari