IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Agents dels Mossos d’Esquadra asseguren al jutge instructor de l’1-O que no tenien els mitjans per impedir l’1-O

El Sindicat de Policies de Catalunya ha demanat a la Fiscalia que no encausi agents dels Mossos que «complien ordres»

Una trentena de Mossos d'Esquadra a l'entrada del col·legi electoral de Vielha
Una trentena de Mossos d'Esquadra a l'entrada del col·legi electoral de Vielha | CatalunyaDiari.com

Desenes d'agents dels Mossos d'Esquadra han estat citats davant del jutge per explicar quin era el pla dels alts càrrecs del cos policial durant la celebració de l'1 d'octubre. Diverses gravacions, a les quals ha tingut accés el diari 'El Mundo', senyalen que hi va haver una manca de coordinació —intencionada o no— per part dels Mossos d'Esquadra durant el referèndum d'autodeterminació. Als agents citats se'ls acusa d'un delicte de desobediència, tot i que aquest asseguren que els responsables del delicte son els seus superiors per mantenir una actitud «d'inacció».

Sense mitjans suficients

El jutge instructor de la causa ha preguntat perquè no van intervenir als col·legis electorals per impedir les votacions, tal com va ordenar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i la resposta ha estat que ni tan sols disposaven de cinta aïllant per evitar l'accés als centres. Molts dels agents han confessat que acudir en parella els incapacitava per realitzar qualsevol acció i que se'ls negaven els reforços. D'altra banda, comparen l'equipament del qual disposava la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Imatge d'arxiu d'un agent dels Mossos d'Esquadra
Imatge d'arxiu d'un agent dels Mossos d'Esquadra | CatalunyaDiari.com

«Complien ordres»

En aquest sentit, el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) ha demanat a la Fiscalia Superior de Catalunya que no encausi agents dels Mossos d'Esquadra que «complien ordres» el diumenge 1 d'octubre en el marc del referèndum d'autodeterminació de Catalunya. La formació opina així sobre les causes judicials que s'han obert a diferents jutjats del territori per determinar el grau de responsabilitat individual d'alguns agents per presumpta inactivitat i desobediència per impedir la consulta.

La diputada de la CUP, Mireia Boya, al col·legi electoral, mentre els Mossos no deixaven entrar els votants
La diputada de la CUP, Mireia Boya, al col·legi electoral, mentre els Mossos no deixaven entrar els votants | CatalunyaDiari.com

 

A l'escrit el sindicat policial demana que els agents, principalment de l'escala bàsica i intermèdia, encausats en aquests procediments «i que complien ordres en els diferents punts de votació», restin «exempts» de les possibles responsabilitats penals. Al mateix escrit, el sindicat demana que, en tot cas, qui ha de comparèixer en aquestes causes són els responsables del dispositiu. La formació també lamenta que no hi hagi hagut cap comunicació en suport als agents encausats dels comandaments dels Mossos d'Esquadra.


Comentaris

envia el comentari