PORTES SEGURETAT

Els aldarulls d'un grup d'okupes obliguen a tapiar un bloc de pisos a Sant Sadurní d'Anoia

Una baralla aquest dilluns, amb quatre detinguts, ha estat el detonant per bloquejar les portes dels únics dos habitatges que quedaven oberts

Els veïns del centre de Sant Sadurní d'Anoia han conviscut els darrers mesos amb els petits furts, les baralles i el soroll provocats per la dotzena d'okupes d'un pis del carrer Sant Pere. El darrer episodi es va viure el passat dilluns a la nit quan una baralla entre els ocupants de l'habitatge va finalitzar amb quatre detinguts que fins i tot es van enfrontar amb la policia.

Finalment, després de diversos intents per part de l'Ajuntament, l'habitatge ha estat blindat per la propietat, un fons d'inversió del BBVA. En declaracions a l'ACN, el regidor de Governació, Pere Vernet, ha destacat que el pitjor d'aquesta situació és que ha generat alarma social entre els veïns  que s'ha magnificat a través de les xarxes socials. «El dia de la baralla per la xarxa corrien notícies falses de tot tipus que ens van obligar a emetre un comunicat», afegeix.

Vernet explica que l'edifici del pis ocupat és de nova construcció i que després de ser embargat va passar a ser propietat d'un fons d'inversió del BBVA. Les primeres ocupacions es van produir fa uns dos anys i en aquest temps la gent ha anat variant constantment. Amb tres dels cinc pisos blindats des de fa temps, les molèsties les han generat la dotzena d'ocupants d'un dels dos que quedaven habitats.

El regidor de Governació explica que des de fa temps els ocupants d'aquest pis s'han fet notar molt en  un municipi petit «no acostumat a aquest tipus de situacions». «Sant Sadurní és d'aquelles poblacions que quan sona una sirena la gent encara obre la persiana per veure que passa», afegeix gràficament. Tant ha estat així que fins i tot els veïns més propers a l'edifici en qüestió van crear una associació per resoldre el conflicte.

PORTES SEGURETAT
Els cinc habitatges del bloc han hagut de ser bloquejats amb portes de seguretat | Catalunya Diari

 

Autors de diversos robatoris al municipi

Sobre les molèsties que han generat, Vernet explica que els seus ocupants, que vivien en condicions higièniques molt precàries, han protagonitzat diversos robatoris, principalment estrebades de bosses o collars, i baralles  a la via pública. «Més enllà de les baralles i els petits furts, s'han viscut episodis surrealistes com el dia que van llençar un vàter per la finestra», afegeix Vernet. Deixa clar que fets com aquests sempre han passat a Sant Sadurní, però que en els últims mesos la cosa ha anat a més.

En l'episodi del passat dilluns, els Mossos d'Esquadra i la Policia Local van detenir  quatre joves implicats en dues baralles.  Els dos primers van ser detinguts cap a les vuit del vespre, quan la policia, que es va desplaçar al pis alertada d'una baralla, va enxampar 'in fraganti' dos dels implicats dins les instal·lacions d’un celler que hi ha al costat mateix del bloc. Tot i que van intentar escapar, van ser localitzats i detinguts a la zona del Pont Romà. Els altres dos joves van ser detinguts en una nova baralla que va tenir lloc la mateixa nit, on també van atemptar contra els agents de l'autoritat.

Van circular falses informacions pel poble

Vernet assenyala que aquest episodi va generar alarma entre els veïns fins al punt que per les xarxes socials van començar a córrer notícies falses com que s'havia produït una violació o que els ocupants del pis tenien una pistola.  Unes informacions falses que van obligar l'Ajuntament a emetre un comunicat l'endemà demanant «responsabilitat» a la ciutadania per «no crear una alarma social irresponsable» i per «no malmetre la convivència al municipi».

I és que per les informacions que corrien es deia que els responsables eren menors estrangers no acompanyats, un extrem que el regidor assegura que és fals.  «Pel pis hi ha passat gent de totes les edats i procedències», rebla.

Sigui com sigui, la baralla del passat dilluns va fer que la propietària de l'edifici blindés l'habitatge i que, de moment, la tranquil·litat hagi tornat a la zona. En aquest sentit, Vernet explica que  l'Ajuntament hagués pres aquesta mesura molt abans  però que com passa habitualment en aquests casos, la dificultat per localitzar el propietari de l'habitatge ho fa molt difícil. Amb tot, qualifica la mesura de «provisional» perquè el que farà és que la gent que ocupava el pis «marxi a un altre lloc a fer el mateix».

També et pot interessar...