Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'incendi amb flames a la Conca de Barberà i l'Anoia.

Alegria a Austràlia: aconsegueixen salvar un bosc prehistòric dels incendis

Un dispositiu sense precedents ha permès salvar aquest tresor natural enmig d’un paisatge desolador arrasat per les flames

Els terribles i històrics incendis que afecten Austràlia des de fa mesos ja han calcinat prop de 90.000 km², un territori semblant al de tot Irlanda, i segueixen avançant sense control. No obstant, aquestes últimes hores hi ha hagut una de les poques alegries que es recorden des de fa temps a nivell mediambiental, i és que els bombers han aconseguit salvar de les flames un bosc prehistòric que és tot un tresor natural únic al país i a tot el món.

Es tracta d’un bosc amb prop de 200 pins prehistòrics de Wollemi, una espècie vegetal única  que també és coneguda com a ‘arbres prehistòrics’. Es troben al nord-est de Sydney, a les Muntanyes Blaves, i els pins compten amb fòssils de més de 200 milions d’anys d’història, més antics inclús que molts dinosaures. Es creien totalment extingits i perduts, però fa només 25 anys van ser redescoberts en aquest bosc Wollemi.

Lluita titànica per mantenir les flames lluny

Amb aquest al valor natural, està clar que salvar el bosc era una prioritat nacional. D’aquesta manera, quan les flames van començar a apropar-se en aquesta zona es va organitzar un dispositiu sense precedents. Els bombers van muntar un sistema de reg per proporcionar humitat a l’aire  i evitar que el foc cremés el bosc.

El mateix ministre de Medi Ambient de l’estat de Nova Gal·les del Sud, Matt Kean, va arribar a definir aquesta operació com una «missió de protecció mediambiental sense precedents». D’aquesta manera, aquest bosc s’ha mantingut intacte mentre al seu voltant hi ha quilòmetres i quilòmetres de cendres i destrucció per les flames.

Aquests pins ‘dinosaures’ estan molt protegits i s’intenta evitar al màxim les aglomeracions de visites, amb el perill que impliquen per a la preservació dels ecosistemes les visites il·legals que s’hi fan. Malgrat que Austràlia ha enviat alguns arbres a jardins botànics de tot el món per tal de preservar l’espècie, el cert és que no sobreviuen fora d’aquest lloc.