Alerta en tres escoles per la proximitat d’una teulada d’amiant a Barcelona

Les famílies exigeixen la seva retirada davant el seu visible estat de degradació, ja que les fibres són cancerígenes

Tres escoles del barri de la Sagrada Família estan al costat d'una teulada feta amb amiant
Tres escoles del barri de la Sagrada Família estan al costat d'una teulada feta amb amiant | CatalunyaDiari.cat

Barcelona, de nou focus d’alerta per l’amiant. Tres escoles del barri de la Sagrada Família estan localitzades molt a prop d’un edifici que té una teulada feta d’uralita, és a dir, un material format per una mescla de ciment i fibres d’amiant.

A causa del seu visible estat de degradació, segons ha informat ‘Betevé’, les associacions de famílies dels centres, juntament amb els equips directius, han exigit que aquesta teulada es retiri, ja que està situada sobre un sorral on juguen els menors i és un risc per ells.

Una teulada d’amiant, envoltada per tres escoles

L’Escola Bressol Municipal Leonor Serrano, l’Escola Encants i l’Escola Gaia estan al costat de la plaça de les Glòries, on també hi ha una teulada que conté amiant i està en estat de degradació, sent un greu perill per la salut.

Així doncs, els representants dels tres centres escolars han exigit a l’Ajuntament de Barcelona que faci el que calgui perquè aquesta teulada es retiri i, mentrestant, apliqui un tractament per evitar que es desprenguin les partícules tòxiques, ja sigui fixant l’amiant amb algun producte o instal·lant una carpa.

Nau mig d'estruïda amb restes d'amiant, a Vilanova i la Geltrú
A Barcelona encara hi ha moltes naus amb teulades en estat de degradació i que contenen amiant | CatalunyaDiari.cat

L’Ajuntament s’ha reunit amb els representants de les tres escoles i ha assegurat que l’edifici amb teulada d’uralita que tenen al costat està en millor estat que altres de la ciutat, però iniciaran els tràmits pertinents per poder expropiar la nau en dos anys. També han informat que un tècnic higienista industrial durà a terme el disseny d’un pla de mesuraments de l’aire als centres per comprovar si la teulada està alliberant fibres d’amiant o no.

Tanmateix, les famílies no estan satisfetes i creuen que són unes mesures insuficients i massa lentes, ja que amb el temps la teulada empitjorarà i es posa en risc la salut dels menors, quelcom que hauria de ser prioritari «per damunt de qualsevol altre interès».

Cal destacar que la uralita és un fibrociment format que conté amiant i es va fer servir molt durant el segle XX en construcció, però la seva vida útil és de 30 anys. Després d’aquest temps comença a degradar-se i a alliberar les fibres cancerígenes.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari