Imatge d'una dona passejant sota un fort aiguat

S’activa l’alerta del pla Inuncat per la previsió de fortes tempestes Catalunya

Les comarques de la meitat oest de Catalunya parteixen amb perill moderat i alt de tempestes, que aniran acompanyades de pedra, calamarsa, vent i la baixada de les temperatures

Després d’un dimecres de transició, marcat per l’arribada de núvols i una calor més moderada, el canvi de temps serà sobtat aquest dijous. La calor canicular retrocedirà i s’esperen ruixats i tempestes a la meitat oest de Catalunya.

És per això que Protecció Civil, cos que coordina les emergències, ha activat la fase d’alerta del pla Inuncat per aquest dijous. I és que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que durant el dia d’avui, especialment a la tarda, se superin els vint litres per metre quadrat en tan sols trenta minuts.

L’alerta del pla Inuncat s’ha activat a vint-i-tres comarques catalanes, de les demarcacions de les Terres de l’Ebre, Tarragona, Lleida, l’Alt Pirineu, l’Aran i la zona occidental de la Catalunya Central. Set de les comarques, les més orientals, parteixen amb perill alt a la tarda.

Pel que fa a les temperatures, es preveu que disminueixin entre 3 i 7 ºC, sobretot en zones de l’interior i Ponent. A la costa les temperatures es mantindran més estables respecte dels dies anteriors. Així, cap al migdia les temperatures variaran entre els 25 i els 30 ºC, una mica superiors a Lleida i més fredes al Pirineu.

Tempestes locals amb pedra o calamarsa i acompanyades de vent

A més, els ruixats podran anar acompanyats de tempesta, i localment de calamarsa o pedra i de ratxes fortes de vent. A banda, la presència de pols en suspensió farà que el fang acompanyi les pluges. Davant el risc, Protecció Civil recomana molta precaució en la mobilitat i en les activitats a l'aire lliure.

Tant és així que es recomana aparcar els vehicles en punts allunyats de rieres o punts subterranis inundables. En paral·lel, s’aconsella no travessar rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s'esperen les intensitats i acumulacions més importants.

A la resta del país, s’espera que l’ambient es mantingui més estable, encara que no es descarten xàfecs localitzats. Després del dia de tempesta, la remor tornarà a lloc i arribaran clarianes, però hi ha risc de noves tempestes pel cap de setmana.

Tot i això, la pols en suspensió continuarà present, i la qualitat de l’aire serà baixa. Amb tot, els pròxims dies s’esperen temperatures més agradables, les més usuals el mes de juny.