Alliberada a Girona una jove que vivia esclavitzada i obligada a prostituir-se

La Policia Nacional ha detingut a la seva captora: li va oferir feina per internet però va acabar sense pagar-li i obligant-la a treballar en un club de la Jonquera

Imatge d'arxiu d'agents de la Policia Nacional.
Imatge d'arxiu d'agents de la Policia Nacional. | CatalunyaDiari.cat

La Policia Nacional ha alliberat a Empuriabrava una jove de 21 anys que havia estat esclavitzada per una dona de nacionalitat espanyola després de contractar-la com treballadora a casa seva. La noia, molt jove, era mare d'una nena de set mesos, que també vivia sota la vigilància de la dona, de nacionalitat espanyola i d'origen equatorià, que ha estat detinguda per la policia.

Obligada a prostituir-se

La noia de nacionalitat hondurenya havia estat contractada quan estava embarassada com a empleada de llar per l'ara detinguda, estava obligada a exercir la prostitució després de tenir la nena per sufragar les despeses que li ocasionava acollir-la al seu domicili. Al cap de poc temps, i segons ha explicat la policia, la noia va començar a patir atacs d'ansietat. La seva explotadora la va retirar de la prostitució i la va obligar a treballar com assistenta domèstica i cuidadora de la seva filla; evidentment, sense contracte, sense sou i amb tots els moviments personals controlats.

La Policia Nacional va tenir informació de la possibilitat que una jove fos víctima de tràfic d'éssers humans en aquest municipi de Girona i va ser llavors quan els investigadors van iniciar un operatiu per a la seva localització. El dispositiu policial va aconseguir que els agents s'entrevistessin amb la jove confirmant que efectivament estava sent sotmesa a una situació d'esclavitud i que havia estat obligada a exercir la prostitució durant tres mesos, contra la seva voluntat, per la dona que l'acollia al seu domicili.

La seva captora li va oferir feina per internet

Segons va explicar a la policia, havia arribat a l'Estat l'any 2016 buscant una oportunitat laboral i va ser després de fer diverses feines temporals a Girona que va contactar per internet amb l'ara detinguda que a canvi de 500 euros li va oferir fer de treballadora de la llar a casa seva. Només va cobrar el primer mes i després ja va començar el seu calvari. Ella estava embarassada i després de tenir la nena la dona la va pressionar perquè exercís la prostitució en un club de la Jonquera per guanyar diners amb què cobrir el seu manteniment i el del nadó.

Davant les reiterades negatives, l'amenaçava de denunciar a la policia la seva situació administrativa irregular, que la deportarien i li prendrien la seva filla. Durant els tres mesos que va ser obligada a exercir al club, la proxeneta la sotmetia a un estricte control i es quedava amb tots els diners dels serveis sexuals. La jove va patir atacs d'ansietat fet que va fer que la dona la fes estar a casa seva realitzant novament tasques domèstiques i també com a cuidadora seva filla de tres anys; tot això sense contracte i sense abonar-li cap quantitat econòmica. Paral·lelament la jove víctima era sotmesa a un ferri control de la seva vida, no permetent-sortir al carrer llevat d'excepcions comptades i sota permanents amenaces cap a ella i el seu nadó.

Detinguda i en llibertat amb càrrecs

La captora de la jove, de l'any 1981, va ser detinguda pels agents del Grup III de la UCRIF de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de Barcelona imputada per presumptes delictes de tràfic d'éssers humans i contra els drets dels treballadors i després de declarar davant del jutge va ser posada en llibertat amb càrrecs a l'espera del judici.


Comentaris

envia el comentari