Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
terratrèmol albania

Balanç terratrèmol Albània: 49 morts, 650 ferits i 45 rescats amb vida

Ja s'ha acabat la recerca de supervivients. La fort sisme de 6,4 va causar moltes escenes de pànic a Tirana, la capital, i ja és el més important dels últims 40 anys

terratrèmol albania
El terratrèmol s'ha arribat a sentir fins a 700 km de distància | Agències

ACTUALITZACIÓ: 29/11/2019, 10:15h:

El nombre de morts a causa del fort terratrèmol de 6,4 graus a l'escala de Richter que va patir Albània aquest passat dimarts és de finalment 49,  després que els serveis d'emergència hagin donat per acabada les tasques de recerca de supervivents. A més, al llarg de tots aquests dies s'han pogut rescatar amb vida un total de 45 persones.

Per si no n’hi hagués suficient, el terratrèmol ha causat 650 ferits i enormes danys materials, especialment a Thumana i a la ciutat turística de Durres, a la costa adriàtica, molt a prop de l’epicentre.

Segons ha informat aquest dijous el Ministre de Defensa, les operacions de recerca i rescat van finalitzar a Thumana dijous, després de les informacions que ja no hi ha més persones atrapades sota les runes, i és per això que les tasques s'han centrat aquestes últimes hores a la ciutat de Durres, la més castigada de totes per la xifra més elevada de morts (25).

Entre les últimes víctimes trobades es troben els cossos d'una dona abraçada als seus dos bessons i el seu fill de set anys, trobats entre la runa d'un edifici esfondrat a Kenete, en els suburbis de Durres, segons va explicar el primer ministre albanès, Edi Rama, que va afegir que la catàstrofe també ha acabat per complet amb deu famílies, la més nombrosa de les quals va ser una en què els seus vuit membres van morir en ensorrar-se un habitatge de quatre plantes en els suburbis de Durres.

El govern del país ja ha demanat ajuda econòmica a molts països de tot el món. Des del dimarts, s’han comptabilitat més de 500 rèpliques  de terratrèmols, molts d’elles de petita magnitud, però que en alguns casos van fer retornar el pànic a la població, com aquest dimecres on una d’aquestes rèpliques va ser de magnitud 5,5 a l’escala de Richter.

Les dades del terratrèmol

El fort terratrèmol de  6,4 a l’escala de Richter va sacsejar Albània aquest passat dimarts, 26 de novembre, i s'ha convertit en el més fort que ha patit el país durant els darrers 40 anys.  Es va arribar a notar a Tirana una mica abans de les 4 de la matinada. L’epicentre es va registrar a uns 30 km de la capital i a una profunditat de 10 km, segons el Servei Geològic dels Estats Units.

Unes de les rèpliques ha estat de 5,3 de magnitud. La primera tremolor es va sentir fins a Sarajevo, Bòsnia, a quasi 400 km, o a Novi Sad, a Sèrbia, a gairebé 700 km, segons la premsa local i les alertes publicades pels habitants a les xarxes socials.

Els Balcans, àrea de terratrèmols

Durant el mes de setembre passat, aquesta mateixa regió d’Albània va ser sacsejada per un terratrèmol de magnitud 5,6, ja qualificat llavors com el sisme més fort dels últims 20 o 30 anys. Els Balcans són una zona de  forta activitat sísmica. Les imatges d’edificis caiguts en zones urbanes recorden les que va deixar el terratrèmol que el 1979 va tocar de ple Shkoder, a la vora de la frontera amb Montenegro.