Amelia

Amelia, morta amb 19 anys, després d'esperar més d'un any que la visités un metge

Quan per fi va rebre el diagnòstic el seu estat era terminal i li quedaven setmanes de vida

Amelia Ellerby, una noia de 19 anys, ha mort esperant durant més d'un any que el metge la visités. Una espera del tot incomprensible si tenim en compte que Amelia tenia un tipus de càncer molt agressiu. Un diagnòstic a temps hauria donat a la noia més oportunitats de viure.

Amelia va estar demanant al sistema sanitari que la visitessin pels greus símptomes que patia. Va suplicar als metges que es prenguessin seriosament el bony de la mida d'una moneda apareguda als baixos de la seva esquena. Tot i això, esperava que li donessin hora des del febrer del 2021.

Quan li van detectar el càncer ja era massa tard i va morir poques setmanes després. La seva família ha denunciat el cas, posant en evidència el greu error del sistema sanitari britànic. Tothom parla d'aquesta notícia que ha causat tristesa i estupefacció a la vegada.

El trist final d'Amelia

El febrer del 2021, la jove de 19 anys va descobrir a la part baixa de la seva esquena un bony de 2,7 centímetres. Segons explica la seva tieta Claire Hanshaw, va demanar hora al metge, però només li van donar antibiòtics. La noia trucava insistentment i molt angoixada a l'hospital, però no li feien cas.

Amelia
El diagnòstic d'Amelia va arribar massa tard | CatalunyaDiari

Va arribar a un punt tan desesperat que un dia va trucar a l'ambulància, però li van dir que perdria el temps anant a l'hospital. L'adolescent va ingressar finalment a Urgències, i les proves van revelar un diagnòstic atroç. Amelia tenia un càncer en fase 4 amb metàstasi a tota la part superior del seu cos.

Els escàners van revelar que Amelia tenia un sarcoma, un tipus de càncer molt agressiu, però ja era massa tard. Els metges van informar la noia que la seva malaltia estava en estat terminal. Setmanes després, el passat 12 de juny, la jove moria víctima del càncer.

Tenen clar que va ser una negligència

La tieta de la víctima té clar que els metges van fallar en prendre's seriosament la preocupació de la seva neboda. «Sento que els metges li van fallar en no prendre-se-la seriosament», afirma Claire, que va tenir cura d'Amelia des que tenia 15 anys. Creu que «hauria de ser una lliçó perquè això no torni a passar».

Per Claire la seva neboda era com una filla i assegura que el que ha passat és «devastador». «Va ser com perdre un fill, i el pitjor de tot és pensar que la seva mort es podria haver evitat», afirma aquesta dona. Té la seguretat que «si l'haguessin escoltat abans, tot hauria estat diferent».

Encara recorda quan la seva neboda va notar el bony a l'esquena per primera vegada. Va ser després de fer exercici, el febrer de l'any passat, quan va notar un bony per dins en passar la mà per la part baixa de l'esquena. Va començar llavors una llarga batalla per aconseguir que algun metge li fes cas.

No li van fer cas

Segons Claire, «va intentar obtenir una cita a la seva clínica, el Centre Mèdic Priory, a York, però li van dir que l'havien posat en llista d'espera per a un escaneig». Diu que llavors li van trucar i li van preguntar per telèfon la mida del bony. «Després li van dir que la derivarien perquè es fes un escaneig», explica.

També li van advertir, però, que això podria trigar fins a sis mesos pel tema del COVID. Sis setmanes després, la noia va tornar a trucar-los i li van receptar antibiòtics però no la van voler veure. Va estar així durant un any, amb ella trucant insistentment mentre els metges li posaven excuses.

Amelia
La jove va morir després d'estar més d'un any malalta | CatalunyaDiari

Un dia va trucar al 112 i li van enviar una ambulància, però els sanitaris li van dir que seria una pèrdua de temps anar a l'hospital. «Li van dir que al centre mèdic la tornarien a remetre cap a casa, per tant, no hi va anar», recorda la seva tia. Al març, finalment, Amelia va aconseguir que un metge la visités.

Metàstasi als pulmons, al fetge i a l'estómac

Quan el facultatiu va fer l'exploració, el tumor de la noia ja havia crescut fins als 10 centímetres. Amelia tenia un bony de la mida d'una mà sortint de la seva esquena. «Després de la visita al metge va ser quan el dolor va començar a empitjorar, vam pensar que era per tanta exploració».

El dolor va empitjorar amb el temps, i van tornar a urgències per fer-li una tomografia assistida per ordinador. D'aquí la van traslladar a l'Hospital de Leeds, on els van comunicar el pitjor dels pronòstics. Amelia tenia un càncer terminal amb metàstasi als pulmons, a l'estómac, al fetge i als ganglis limfàtics.

Era el 18 de maig quan la noia va rebre la notícia que li quedaven un parell de mesos de vida. «Ella estava enfadada, ningú no mereix perdre la vida a aquesta edat», explica la seva tieta. Una nova exploració va reduir els dos mesos a poques setmanes i, efectivament, Amelia va morir uns dies després.