Imatge d'una furgoneta de la policia.

Amparo, trobada morta a València amb el cap en un cabàs: la seva parella, desapareguda

S'investiga la mort d'aquesta dona de 53 anys com un possible cas de violència masclista

La Policia Nacional busca el presumpte autor d'un brutal assassinat a Alzira (València) dimarts a la nit. Es tracta de la parella sentimental d'Amparo Montalvá, la dona a qui la seva filla va trobar morta a casa. Creuen que la va apunyalar fins a la mort, la va abandonar al galliner i es va escapar.

Amparo, de 53 anys, havia estat apunyalada i va ser trobada amb el cap dins d'un cabàs amb aigua. Com a la majoria d'aquests casos, no constaven denúncies prèvies per maltractaments. El presumpte autor del crim es troba en parador desconegut, i no descarten que s'hagi suïcidat.

Si es confirma, seria la víctima número 19 de violència masclista a Espanya el 2022 i la primera a la Comunitat Valenciana. Aquestes darreres setmanes el Govern espanyol havia mostrat la seva preocupació pel repunt de dones assassinades. La investigació continua en marxa en aquests moments.

Va ser trobada per la seva filla

La policia va rebre l'avís de l'existència del cadàver d'una dona en un pati. Es tracta d'una finca ubicada a la carretera que comunica Alzira amb Carcaixent, i sembla que la dona havia estat assassinada. La Policia Nacional va obrir una investigació per un possible cas de violència masclista.

Imatge dels agents de policia a la finca d'Alzira.
Els agents a la finca on va tenir lloc el crim. | EFE
 

La filla de la víctima va anar a casa seva a portar-li menjar dimarts a la tarda, cap a les 15.00 hores. Quan va entrar no va veure ningú a casa i va deixar el menjar a la cuina abans d'anar-se'n a treballar. A la casa no hi havia cap desordre, així que en principi no va sospitar sobre l'absència de la seva mare i la seva parella.

Hores després, en sortir de la feina, va tornar a la casa i va observar que tot seguia igual i que no hi havia ningú. Va ser llavors quan va començar a inquietar-se i va començar a revisar totes les estances del xalet. Quan va anar al corral de la part del darrere de la casa va trobar el cadàver de la seva mare i va trucar al 112.

La causa de la mort

Ràpidament van arribar les primeres patrulles, i van fer una primera inspecció ocular del cadàver i del corral. Amb tots els indicis, i tenint en compte que el cònjuge es trobava en parador desconegut, van formular una primera hipòtesi. Amparo havia estat assassinada per la seva parella i aquest havia fugit.

El Grup d'Homicidis i la Policia Científica es van fer càrrec de la investigació juntament amb la jutgessa i la forense de guàrdia. Van establir l'hora de la mort cap a les dues del migdia, just abans de la primera visita de la filla. El cadàver va ser traslladat a l'Institut de Medicina Legal per a la seva autòpsia.

La causa de la mort va ser l'hemorràgia causada per les ferides d'arma blanca que presentava. Els agents van trobar l'arma, un ganivet de cuina, a l'escenari del crim. L'assassí la va apunyalar fins a la mort i la va abandonar amb el cap dins d'un cabàs amb aigua.

Va demanar un got d'aigua i va desaparèixer

Ara la prioritat dels investigadors és trobar la parella de la víctima i presumpte autor de l'assassinat. L'home va anar a casa d'un conegut després de cometre el crim, va demanar un got d'aigua i va desaparèixer. Entre l'assassinat i el descobriment del cadàver van passar unes sis hores.

Aquest és el temps que va tenir l'assassí per fugir i amagar-se, i en aquests moments encara no l'han trobat. Els agents van interrogar l'entorn de l'home, i no descarten que s'hagi llevat la vida. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han començat una intensa recerca als voltants.

Busquen el presumpte autor de l'assassinat en una zona de camps que s'estenen als voltants de la finca, als afores d'Alzira. De moment, la cerca no ha donat resultat. Els experts segueixen treballant per completar la investigació i confirmar les principals sospites.

Vivia amb el seu fill discapacitat

Amparo Montalvá, de 53 anys, vivia amb el seu fill discapacitat al lloc on va ser trobada morta i tenia una parella sentimental. Els familiars han estat trucant al telèfon de l'agressor, però el mòbil està desconnectat. La parcel·la està precintada per la policia, que ahir seguia a dins.

Els agents van trobar restes de sang de la víctima a l'interior de la casa. Una de les hipòtesis és que el seu cònjuge la va assassinar dins de la llar i va arrossegar el cos fins al corral per abandonar-lo. O bé l'atac es va iniciar dins de la casa i va acabar fora, on finalment la víctima va morir.

El 74% de les dones assassinades pels seus cònjuges no havien denunciat prèviament els maltractaments. Tot i les successives reformes dels protocols, les dones continuen tenint por de denunciar els seus agressors. És el cas d'Amparo, que passa a engrandir la llista negra del masclisme a Espanya.