La vida d'Ana Julia a la presó: Companyes «ombra» cobren 30 euros perquè no se suïcidi o la matin

El 9 de setembre comença el judici per l'assassinat de Gabriel Cruz

Ana Julia Quezada
Ana Julia Quezada viu a la presó amb una companya de cel·la que és la seva ombra | CatalunyaDiari

Ana Julia Quezada va ingressar en una presó fa més de 500 dies acusada d'haver matat Gabriel Cruz, de només 8 anys. Va ser detinguda el març de 2018 per estrangular-lo, quan encara era la parella del pare del nen, dies després que aquest desaparegués. Des de llavors, espera a ser jutjada entre fortes mesures de seguretat.  

Institucions Penitenciàries va determinar que era necessari que una presa «ombra» visqués amb aquesta dominicana de 45 anys. María, nom fictici, és l'última companya de moltes que fa mesos que vetllen perquè Ana Julia no sigui agredida o se suïcidi. Cada nit una funcionària pregunta per l'estat de la interna i la seva companya espera poder contestar: «Tot bé, senyora». 

D'ençà que va entrar al centre penitenciari del Acebuche, Quezada va ser víctima de múltiples amenaces: «A la presó li tenen ganes, és evident». Funcionaries, explicaven a 'El Español',  que abans que María «no va ser fàcil que altres preses es mostressin voluntàries per estar amb ella». Tot es va complicar també quan a la nit de Cap d'Any es va intentar suïcidar. La van trobar amb uns petits talls als avantbraços en el mòdul d'aïllament, on era després de barallar-se amb una altra dona. 

Una «refugiada» dins la presó

Per la seva condició, Ana Julia vió sota el règim especial recollit a l'article 75.2 del Reglament Penitenciari. Per tal de protegir la seva integritat física, se li aplica el conegut com «règim del refugiat». A més de tenir una «ombra» al seu costat, no pot participar en tallers, cursets o tenir contacte amb altres internes a les zones comunes. 

Fa més de 500 dies que està interna a la presó del Acebuche | Ideal

 

Només abandona la seva cel·la quan la resta descansen havent dinat, de dues a cinc de la tarda. A més, ha de ser un funcionari qui li dugui l'esmorzar, el dina i el sopar. Aquest i la seva actitud la mantenen gairebé aïllada. No rep visites, menys la del seu advocat, i no truca a l'exterior. L'únic contacte que gairebé manté és amb María, que després de fer un curs, cobra 30 euros per procurar que continuï amb vida. 

Aquesta situació de solitud, però, no ha afectat en res al seu caràcter o personalitat. Continua mostrant-se amb el personal de la presó de manera «educada, tranquil·la», fins i tot freda. Dins del centre, no hauria dit en cap moment que està penedida del que va fer. 

El judici començarà el 9 de setembre

Serà el pròxim 9 de setembre quan sortirà per primer cop de la presó d'Almeria on ha viscut el darrer any i mig. Aquest dia començarà el judici per l'assassinat de Gabriel, que s'espera que s'allargui fins al 18 del mateix mes. 

Les acusacions demanaran que se la condemni a la Presó Permanent Revisable. Consideren provat que el dia que se'l va endur de la casa de la seva àvia, a Las Hortichuelas, tenia una clara intenció de matar-lo. Hauria decidit posar fi a la seva vida per gelosia. A més, no va dubtar en ser al costat d'Ángel Cruz, pare del nen, durant els dies de la suposada desaparició, tot i ser l'única persona coneixedora del final tràgic del petit. 

La intenció de la seva defensa és que sigui condemnada per un homicidi involuntari o dolós, que comportaria una pena de 2 a 10 anys de presó. Argumenten que ella va discutir amb el nen perquè jugava amb una destral i, que si el va matar, va ser en tapar-li la boca, provant que deixés de cridar i insultar-la. 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari