Ana Julia Quezada no pot ser expulsada d'Espanya

Es demana que compleixi condemna al seu país d'origen, la República Dominicana, però en tenir la nacionalitat espanyola, ha de complir la seva pena a Espanya

Ana Julia Quezada en una imagen de archivo
Ana Julia Quezada en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari

Ana Julia Quezada ja ha passat els primers dies empresonada a la presó de 'El Acebuche', de moment aïllada de la resta de dones, almenys fins que es conegui la condemna definitiva sobre ella. Després que Quezada hagi confessat ser l'autora de la mort del petit Gabriel Cruz, són milers les persones que estan demanant que Ana Julia sigui obligada a complir condemna al seu país d'origen, la República Dominicana.

Tot i això, l'assassina del menor presumptament desaparegut a Las Hortichuelas no pot ser expulsada d'Espanya per complir condemna al seu país perquè ella té la nacionalitat espanyola. Ana Quezada ha estat enviada a presó provisional, comunicada i sense fiança i després el seu empresonament, més de 410.000 persones han signat perquè compleixi condemna a la República Dominicana i «obligada a complir pena de presó perpetua».

Ana Julia Quezada no podrà ser expulsada d'Espanya

Ana Julia Quezada no podrà ser expulsada d'Espanya, ja que l'autora del crim de Gabriel Cruz té nacionalitat i DNI des del 20 de novembre de 2008. El coordinador dels Serveis d'Estrangeria i Asil del Col·legi d'Advocats de Madrid, l'advocat Marcelo Belgrano, ha relatat que «en absolut podria ser possible».

Cal destacar que per poder ser expulsat al país d'origen a partir d'una condemna, és «indispensable» que l'acusat sigui estranger, i a més, que existeixi un conveni bilateral sobre execució de sentències i compliments de condemna: «No hi ha cap motiu pel qual un espanyol hagi de complir una condemna fora d'Espanya», ha remarcat Belgrano.

No es podria expulsar a cap espanyol

Per la seva part, l'advocat expert en dret penitenciari, Carles García Castaño, manté que «no es podria» expulsar a cap persona amb nacionalitat espanyola d'Espanya per l'article 89 del Codi Penal, el qual «no contempla el suposat d'expulsió d'espanyols». De la mateixa manera, ho senyala l'experta Noemi Alarcón: «Complirà la seva condemna a Espanya i no hi ha res més què parlar».

L'única possibilitat que Ana Julia Quezada passes la seva condemna en el seu país d'origen per ser expulsada seria si aquesta fos una persona estrangera i el seu delicte fos penat amb menys de cinc anys. Tot i això, encara s'ha de portar a terme el judici, però no es preveu que la condemna sigui inferior a aquests cinc anys, pel que l'acusada haurà de complir a Espanya la totalitat o la major part de la pena.


Comentaris

envia el comentari