Aquesta nit canvia l'hora per donar pas a l'horari d'estiu

Caldrà avançar el rellotge una hora

Avui haurem de canviar l'hora. | Cedida

Aquesta nit comencem l'anomenat horari d'estiu, i per aquest motiu, haurem d'avançar una hora els rellotges. Aquest fet es realitza tots els últims diumenges de març i permet gaudir d'una hora més de llum a les tardes. A la matinada del dia d'avui, els rellotges hauran d'avançar-se. D'aquesta manera, a les dues de la matinada seran les tres, la qual cosa significa que dormirem una hora menys, però aprofitarem més la llum natural en aquestes tardes primaverals.

Cal destacar que aquest fet es realitza a l'Estat espanyol des de l'any 1974, encara que molts col·lectius socials rebutgen aquesta modificació horària i reclamen que el país mantingui el mateix horari tot l'any, sense cap tipus d'alteració. Aquest canvi d'horari està regulat per la directiva europea amb l'objectiu d'estalviar energia i, a més, unifica els dies en els quals es realitzen les variacions d'hora en tots els països de la Unió Europea.

Segons els càlculs de l'Institut espanyol per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDEA), el potencial d'estalvi en il·luminació a l'Estat espanyol pel canvi d'hora pot arribar a suposar un 5% del consum elèctric en il·luminació, aproximadament uns 300 milions d'euros. L'únic problema que pot suposar aquest canvi d'horari és que sobretot nens i ancians sofreixin lleus alteracions en el somni, els hàbits alimentosos i l'estat d'ànim, ja que pot provocar un augment del cansament, la irritabilitat o la falta de concentració.


Comentaris

envia el comentari