IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Artur Segarra rep una ajuda de 6.000 euros del govern espanyol

El Ministeri d'Afers Exteriors concedeix una subvenció anual per assistir als espanyols que estan condemnats a mort

Imatge d'arxiu d'Artur Segarra
Imatge d'arxiu d'Artur Segarra | Cedida

El català Artur Segarra, condemnat a mort a Tailàndia per haver torturat i assassinat el seu amic David Bernat, ha rebut una ajuda de 6.106 euros per part del govern espanyol per pagar un advocat privat que intenti deslliurar-lo de la pena cabdal. Des de l'any 2009, el Ministeri d'Afers Exteriors concedeix aquesta subvenció anual destinada a assistir aquells espanyols presos a l'estranger que afrontin condemnes de pena de mort.

Fins a l'any passat, aquesta ajuda només s'havia concedit per al cas de Pablo Ibar a través de l'associació contra la pena de mort que porta el seu nom, que s'encarrega de tramitar la sol·licitud per a la subvenció que va començar sent de 60.000 euros però que en els últims anys s'ha reduït a 30.000 euros.

Per obtenir-la és necessari tenir una fundació, que en el cas del terrassenc ha estat creada pel seu pare sota el nom d'Associació Pro Drets Humans i contra la pena de mort ASP (Artur Segarra Príncep). Així, el català ha pogut rebre una ajuda de poc més d'un milió de les antigues pessetes.

L'esquarterador de Bangkok

Artur Segarra Príncep va ser condemnat a mort el 21 d'abril de 2017 després que el tribunal tailandés el considerés culpable de segrest, robatori, extorsió i assassinat del seu amic, el lleidatà David Bernat, el gener de 2016.

Els dos s'havien conegut un any abans a Bangkok, ciutat on residia Segarra després que marxés de Catalunya fugint de la policia. Per la seva banda, Bernat vivia a Iran però visitava molt sovint Tailàndia per motius laborals, ja que era un enginyer de telecomunicacions molt reconegut, arribant a cobrar 1.500 euros al dia.

El lleidatà, però, va cometre un greu error en explicar-li a Segarra que estava pensant retirar-se aviat gràcies a l'elevat sou que cobrava. El terrassenc, que havia estat imputat a Catalunya per diversos delictes d'estafa a ancians, va veure la possibilitat de quedar-se amb tots aquells diners i li va preparar una trampa.

Es va fer el seu íntim amic i quan Bernat menys s'ho esperava el va segrestar, el va tancar durant sis dies al seu pis i el va torturar fins que li va donar el número secret per poder accedir als seus comptes corrents. Un cop va retirar tots els diners del banc, Segarra el va matar, el va esquarterar i va guardar els trossos del cadàver al congelador.

La seva parella el va delatar

El temps en què el cos de Bernat va estar al congelador va ser la clau per descobrir l'assassinat. Un dia la seva parella va obrir-lo per error i va trobar el cadàver. Aleshores, el va delatar a la policia i li van preparar una trampa. Segarra va fugir en moto a Cambodja, però quan va arribar les autoritats policials ja l'estaven esperant per detenir-lo.

Artur Segarrava assassinar David Bernat
Artur Segarrava assassinar David Bernat | Getty Images

 

El seu cas va commocionar la societat tailandesa. Tot i les múltiples proves que el delataven, el terrassenc seguia defensant la seva innocència i assegurava que tot era un complot contra ell. El tribunal tailandès, però, no el va creure i el va condemnar a mort, motiu pel qual ara ha pogut rebre una important ajuda per part del Ministeri d'Afers Exteriors en concepte d'assistència jurídica.

Tres condemnats a mort a l'estranger

Artur Segarra rebrà aquest any una part dels diners de la subvenció que fins ara s'emportava de forma íntegra Pablo Ibar. El basc, però, ja no està condemnat a mort després que els jutges revoquessin la pena i ara està a l'espera de què se celebri un nou judici.

El tercer espanyol condemnat a mort a l'estranger és Ahmed el Saadany Ghaly, un egipci de doble nacionalitat, condemnat al seu país de naixement per assassinar el seu cunyat l'any 2016. No obstant això, ell no pot optar a rebre la subvenció perquè no té cap ONG, requisit indispensable per obtenir els diners.


Comentaris

envia el comentari