Imagen de archivo de la Policía Nacional.

L'assassinat de Carmen a Manresa, a punt de resoldre's 38 anys després

Les restes òssies de Carmen no van poder ser identificades durant 20 anys

Gairebé 40 anys després de l'assassinat de Carmen Fraile Muñoz, el seu cas està a punt de resoldre's. Han fet falta una sèrie de casualitats, i el treball sense descans del Grup d'Homicidis de la Guàrdia Civil, per arribar a una conclusió. Tot va començar a finals de 1981, quan la jove de llavors 24 anys es va traslladar de Madrid a Terrassa en companyia d'un escriptor alemany de nom Manuel Macarro.

La família no va tornar a saber res més de la Carmen, però la seva germana Josefa la va buscar sense èxit durant 38 llargs anys. Cap pista. L'any 2017 es van donar per vençuts i van signar oficialment la defunció de Carmen al Jutjat de Primera Instància número 81 de Madrid. Per tal que el pare, encara viu i sense relació amb Josefa, pogués formalitzar el testament, era necessari incloure l'ADN de Josefa a l'arxiu policial. En aquest moment, tot va canviar.

Un cos sense identificar

L'any 1999, 20 anys després de la desaparició de la jove, una màquina excavadora va trobar el cos sense vida d'una jove embarassada en unes obres de Sant Salvador de Guardiola, prop de Manresa. A causa de la descomposició del cadàver, va resultar impossible que aquest pogués ser identificar. Però tot va canviar el 2017, quan el sistema policial va relacionar l'ADN de Josefa amb el que es va trobar al cadàver. Eren germanes.

El cos de la jove presentava una fractura a la base del crani, provocada per un tret. Al seu interior, les restes òssies d'un nonat de sis mesos. Els investigadors començaven a lligar caps.

L'última persona amb qui va ser vista Carmen va ser amb el novel·lista Manuel Macarro, qui l'any 2018 va admetre al jutge haver viatjat amb ella en tren i que posteriorment van passar uns dies en una caseta al camp. Segons s'ha fet ressò 'El País', Macarro sosté que no tenia coneixement que Carmen estigués embarassada i que finalment van quedar «com amics».

Un crim quasi resolt

No obstant això, el jutge Pedro Cerviño va ordenar una anàlisi per determinar si Macarro era el pare del petit que no va néixer. El resultat, que va veure la llum fa pocs mesos, ha estat positiu, donant per tancada la investigació penal i citant a l'escriptor per al pròxim 17 de desembre al jutjat de Manresa. El jutge considera que hi ha evidències suficients de la culpabilitat de Macarro, amb maniobres sospitoses i canvis de residència constants el 1981.

D'aquesta manera, Manuel hauria assassinat a Carmen el 1981, mateix any en què la jove va marxar de Madrid. Si es demostra la culpabilitat de l'escriptor, el suposat mòbil del crim seria que Carmen estava embarassada. Ell, casat i amb tres fills, no hauria estat disposat a seguir amb la relació.

També et pot interessar...