L'assassinat de Nidia es resoldrà després de 20 anys del crim

El 1997, en Juan i la Jennifer van quedar orfes després que l'exparella de la seva mare la matés violentament, amagués el seu cos i fugis als Estats Units

Els fills de Nidia, Juan i Jennifer, quan eren petits.
Els fills de Nidia, Juan i Jennifer, quan eren petits. | El Periódico

Després de 20 anys sense saber realment que va succeir un macabre dia del 5 d'octubre de 1997, la Jennifer i en Juan estan més a prop d'aconseguir el seu propòsit, que l'assassí de la seva mare acabi a la presó del crim. Quan van succeir els fets només tenien 8 i 5 anys respectivament.

Rafael, l'exparella de Nidia, la mare de les criatures, va presentar-se un dia a la casa familiar. Juan de 5 anys va voler obrir-li la porta, enganyat amb la idea que Rafael li portava un regal, un ou Kinder, però la seva mare li va impedir. Ella va baixar les escales del pis del barri de Gràcia, a Barcelona, fins al portal i va ser l'última vegada que la van veure amb vida.

El cadàver de Nidia, entre uns matolls a l'autovia de Castelldefels

Segons informa 'El Periódico', mesos després, concretament el maig de 1998, el Grup d'Homicidis de la Policia Nacional va haver d'obrir una investigació després que es trobessin les restes humanes d'una dona entre matolls i males herbes a prop de l'autovia de Castelldefels, al kilòmetre 11. El cadàver era el de Nidia, la mare desapareguda l'octubre de 1997.

«L'esquelet estava molt deteriorat per l'acció de rosegadors. L'autòpsia va concloure que era una dona jove, potser americana, que portava morta més de sis mesos i que havia mort violentament. Existien esquerdes d'arma blanca, fins i tot en el crani, molt prop de l'ull», s'apunta en els informes de la investigació.

Imatge de l'assassí de Nidia, Rafael, custodiat per la policia americana
Imatge de l'assassí de Nidia, Rafael, custodiat per la policia americana | ICE

 

L'assassí va fugir als Estats Units

Gràcies a la pròtesi dental de la dona, es va poder saber que era sud-americana. Finalment, van començar a encaixar totes les peces i van concloure que el cadàver era de Nidia Rodríguez, que vivia amb els seus dos fills en un pis a prop de la plaça de la Llibertat de Barcelona. El seu assassí va fugir cap als Estats Units per no ser trobat.

Rafael va deixar a dos nens petits orfes i mai hauria revelat realment que va succeir aquell dia d'octubre de 1997. L'assassí de Nidia va comprar un bitllet d'avió aquell mateix dia i va deixar moltes de les seves pertinences, a més del seu cotxe i la seva feina de cambrer, per fugir.

20 anys després, els orfes de Nidia poden fer justícia

Però un cop de sort ha fet que tant en Juan com la Jennifer, puguin fer justícia per l'assassinat de la seva mare. Es va reobrir el cas l'agost del 2016 després d'un mal entès. Va arribar al jutjat de Gavà una ordre de detenció per a Rafael Alberto Burgos, però després de passar per diferents funcionaris es va acabar especificant que l'home havia estat detingut.

Va ser llavors que es va decidir obrir altre cop el sumari. Però va ser gràcies a l'advocat de la família de Nidia que es va poder detenir veritablement a Rafael. Ell va coincidir amb un diplomàtic de la República Dominicana, país d'origen de l'assassí i aquest va facilitar l'enllaç amb la Interpol.

Finalment, després que el jutjat de Gavà demanes a la Interpol informació sobre Rafael, el van trobar a Nova York. Estava treballant com ajudant de cuina en un restaurant de la Cinquena Avinguda, a prop de la torre Trump. Un dia, la policia americana es va presentar a casa seva i el van detenir. Aquest passat estiu va ser extradit a Espanya i ara és a presó preventiva fins que se celebri el judici per la mort de Nidia.


Comentaris

envia el comentari