rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

PREVISIÓ

Sant Jordi amb el paraigües a la mà, però no plourà tot el dia

Plaça Catalunya, un assentament de sense sostre amb perill de cronificar-se i sense control

Dues acampades conviuen al centre de Barcelona: l'acampada independentista espera tenir govern per retirar-se però la dels sense sostre no té intenció de plegar veles

 

Fa gairebé dos mesos que un grup d'independentistes s'han instal·lat a la plaça de Catalunya, al centre de Barcelona, per denunciar l'aplicació de l'article 155 i que Carles Puigdemont no pot ser president de la Generalitat. Una vintena de tendes de campanya on dormen una quinzena de persones cada dia, segons han explicat ells mateixos a CatalunyaDiari.cat. Si bé aquesta acampada sembla controlada, des de fa alguns dies que un grup de sense sostre també s'han instal·lat en altres racons d'aquesta cèntrica plaça de Barcelona ocupant els parterres i fent una segona acampada.

 

Una de les persones que passa dies i nits a plaça de Catalunya a l'acampada independentista, David Fontanals, explica que a poc a poc es van anar trobant com gent de totes les zones de Barcelona s'havien instal·lat al seu voltant amb construccions que són veritables xaboles i que apleguen més de 50 persones.

 

Tot i que hi ha alguns cartells reclamant «drets reals», és impossible parlar amb alguns dels organitzadors, saber què reclamen o què pretenen. Els periodistes de CatalunyaDiari.cat han estat insultats quan han intentat parlar amb diversos dels acampats. Segons han explicat alguns testimonis que treballen a la zona, són persones sense sostre que s'han instal·lat a plaça Catalunya, que es dediquen a captar, a la recollida de brossa o fins i tot alguns són carteristes.

 

Dues acampades diferents

Fontanals és l'encarregat d'explicar als turistes que passen per davant de l'acampada independentista què reclamen i també ha d'explicar ara que tots els altres acampats «no tenen res a veure amb la seva lluita». «No ajuda aquesta imatge que donen, que alguns turistes es pensen que formen part de la nostra acampada», explica. «Amb el meu anglès del Clot els hi explico què volem i per què lluitem», insisteix. Una línia groga separa l'acampada independentista d'aquesta acampada de sensesostre i Fontanals s'encarrega d'anar fent pedagogia als turistes que pregunten.

 

Les tendes de campanya de l'acampada independentista, en una zona de la plaça de Catalunya. | Guillem RS

«Sabem que si finalment l'Ajuntament decideix desallotjar l'altra acampada, nosaltres també haurem de marxar, no ens deixaran quedar a uns si i als altres no». Els Mossos d'Esquadra regularment visiten l'acampada independentista per identificar a la gent que hi ha. De moment, no han rebut cap notificació oficial ni sanció, segons han explicat. L'acampada dels sense sostre, en canvi, no rep visites de la policia, segons han explicat els testimonis a CatalunyaDiari.cat.

 

Tensió i brutícia al centre de Barcelona a les portes del bon temps

Fontanals explica que des del primer dia que ells van instal·lar diversos cubells de recollida de brossa i que cada dia a primera hora netegen la zona, un fet que dista del comportament, assegura ell i es pot percebre, dels acampats a les altres zones de la plaça de Catalunya.

 

Tensió i brutícia s'acumulen a l'acampada dels sense sostre a Barcelona, a plaça Catalunya. | Guillem RS

 

Però hi ha un altre aspecte que també diferencia les dues acampades. El mateix portaveu de l'acampada independentista ho explica a CatalunyaDiari.cat: «Nosaltres volem que s'investeixi Carles Puigdemont o qui ell cregui que hagi de ser el president de la Generalitat, quan tinguem de nou Govern, marxarem cap a casa». Però el segon assentament sembla que va per llarg i més, amb l'arribada del bon temps.

 

Lluny de tenir objectiu o data per abandonar la cèntrica plaça, tenint en compte que no hi ha cap protesta o reivindicació concreta, algunes fonts policials asseguren que hi ha el temor que es pugui arribar a cronificar com un punt d'acampada dels sense sostre de Barcelona o fins i tot de persones vingudes de fora de la capital de Catalunya.

 

Les persones que s'han instal·lat a plaça Catalunya són gent amb conflictivitat social i ja han generat alguns episodis de tensió que, ara per ara, no han anat a més. Baralles, crits i algun ferit per discussions entre els mateixos acampats. Alguns d'ells passen el dia amb un considerable estat d'embriaguesa asseguts davant de les tendes de campanya i poden protagonitzar enfrontaments amb altres acampats.

Imatge de l'assentament de sense sostre al centre de Barcelona, a plaça de Catalunya. | Guillem RS

 

Colau, atrapada

Que les autoritats municipals o els Mossos d'Esquadra no haguessin aturat l'acampada del primer dia, la de caràcter independentista, ha donat ales a què ara s'hagi anat ampliant la segona acampada de sense sostre. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja ha rebut les crítiques de la majoria dels partits de l'oposició demanant que s'actuï per evitar la «cronificació» de l'acampada dels sense sostre i evitar «l'efecte crida».

 

El Partit Popular i Ciutadans han demanat el desallotjament de les dues acampades i també s'ha demanat un informe jurídic per saber els motius pels quals no s'ha actuat i per saber si s'ha pogut «prevaricar». El portaveu del PDECAT a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, també ha demanat que el consistori actuï per donar resposta social, si cal, a les persones sense sostre que s'han instal·lat a la plaça de Catalunya. L'acampada dels sense sostre encara ha complicat més la situació de l'alcaldessa.

 

Per la seva banda, però, l'Ajuntament de Barcelona sembla que no té intenció de desfer l'acampada del centre de Barcelona. «No genera problemes de circulació ni malestar als veïns» s'assegura des del consistori i es creu que és una «acampada reivindicativa i temporal». Des de l'executiu d'Ada Colau, però, no s'ha volgut entrar en valorar públicament l'acampada dels sense sostre tot i que sí que s'ha posat en relleu que els Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona controlen de prop l'acampada per si cal actuar en persones concretes.