rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMA HORA

Troben els cadàvers de la mare i el nen de 10 anys desapareguts a Canàries

L'imam de Ripoll no va superar els tests psicològics de confident del CNI

Els serveis d'intel·ligència neguen qualsevol col·laboració amb el líder dels terroristes Barcelona i Cambrils en el moment dels atemptats.
Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula terrorista | Cedida

 

Gairebé un any després dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, continuen sorgint noves informacions sobre els seus autors. La figura que genera més controvèrsia és la del presumpte líder de la cèl·lula gihadista, Abdelbaki Es Satty, també conegut com l'imam de Ripoll. Recordem que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), va reconèixer que havia mantingut contactes amb el religiós abans dels atemptats, però no va quedar clar si l'home havia estat un dels seus confidents. 

 

Ara, segons ha aconseguit saber TV3, el CNI nega rotundament aquesta possibilitat, assenyalant que Es Satty no va aconseguir superar els tests psicològics emprats per determinar si una persona pot considerar-se font fiable. A més a més, els serveis d'intel·ligència insisteixen que, quan van tenir lloc els atemptats, ja no tenien cap vinculació amb l'imam. 

Una persona influent a la presó de Castelló

Els contactes entre el CNI i Es Satty es van produir mentre el presumpte líder de la cèl·lula terrorista complia condemna a la presó de Castelló, entre els anys 2010 i 2014. Durant la seva estada en el centre, l'imam es va donar a conèixer amb unes missives que va enviar a la Fiscalia i al defensor del poble, en les quals denunciava que havia estat acusat de forma injusta de tràfic de drogues. 

 

L'imam de Ripoll va morir en l'explosió del xalet d'Alcanar, que es creu que va precipitar els atemptats terroristes | cedida

 

Segons ha pogut saber el mitjà citat, els seus excompanys i també els funcionaris de la presó reconeixen que Es Satty tenia una certa influència sobre la resta d'interns. Destaquen, especialment, la seva relació amb el subdirector de seguretat del centre, que gestiona els serveis d'intel·ligència. Amb tot, a l'espera que s'aixequi el secret de les actuacions, també cal dir que l'imam mort en l'explosió d'Alcanar va realitzar alguns viatges, entre ells un a Líbia, on es creu que va rebre algunes indicacions sobre els atemptats.